Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" 1-ва степен на Мария Гигова

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" 1-ва степен на Мария Гигова

Президентът на България Румен Радев връчи орден "Стара планина" 1-ва степен на Мария Гигова за изключителните й заслуги за развитието на спорта. Държавният глава заяви, че това е едно от най-приятните му задължения. Той определи Гигова като достойна българка, вдъхновила хиляди момичета. Тя е първата състезателка по художествена гимнастика, която печели три световни титли. Гигова влиза в рекордите на Гинес и е определена за гимнастичка на ХХ век. По думите на Радев, Гигова е институция в спорта.

"Вие заслужавате тази висока награда. Вие ни учите всички нас, поколения българи, на простички уроци, но много силни, че спортът не е просто титли, спортът е школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, с дух, с всеотдайност", подчерта държавният глава.

На свой ред Мария Гигова благодари за високата чест, която й е оказана. "Изживяла съм много щастливи мигове", каза тя. Лошите моменти пък са я научили да живее по-достойно.

Една птичка пролет не прави, подчерта Гигова, като изтъкна стотиците шампионки в художествената гимнастика. Тя благодари на екипа, с който е работила всеотдайно през годините.

Събитието уважиха спортният министър Красен Кралев и предшественичката му в служебния кабинет Даниела Дашева, златните Илиана Раева, Мария Петрова и Ина Ананиева, а също така и футболната легенда Пламен Марков.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти