Гледай на живо

Очаквайте в 11:00 часа: "Интервюто на Sportal.bg" с гост Милен Василев

Старокин: Пирин може да играе финал! Никой не си представя, че можем да отпаднем от Ботев (Пд)

Старокин: Пирин може да играе финал! Никой не си представя, че можем да отпаднем от Ботев (Пд)

Халфът на Пирин (Благоевград) Орлин Старокин вкара един от го­ловете за разгрома над Сла­вия с 4:0. Това бе третото му попадение за "орлетата" в Първа професионална лига. Предишните две имаха цената на 4 точ­ки за благоевградчани - вка­ра при 1:1 с Берое и 1:0 над Локомотив (Пловдив). Универсалният играч говори пред "Тема Спорт" за възхода на отбо­ра, целите и амбициите в турнира за Купата на България.

- Орлине, какво се промени в Пирин през пролетта?

- Промениха се най-много не­ща в тактически план. Отбо­рът изпълнява заръките на треньора. Милен Радуканов е амби­циозен мъж и ни предава негово­то желание и дух за победа. Знае, че в Благоевград публика­та е доста темпераментна и всички искат да има битка. Е, ние успяхме да я пренесем и на терена, а не да е само в трени­ровъчния процес. Основното, което се промени, е, че играчи­те бързо разбрахме какво той иска от нас и започнахме да го изпълняваме по най-добрия на­чин.

- Разбихте Славия през вто­рото полувреме, но през пър­вото нещата не ви се получа­ваха. Само влизането на Иван Цветков ли бе определящо за четирите гола в мрежата на "белите"?

- Цветков е много важен играч за нас. Опитен е, всеки знае от каква класа е. Радостно е, че го имаме в състава си. През първото полувреме не мо­жехме да намерим точен мо­мент за последния пас. Но все пак Славия не ни създаде пробле­ми. Те нямаха положения пред нашата врата, докато ние имахме няколко ситуации. Но при тях не взехме правилните решения, за да ги отиграем как­то трябба. Радостното е, че на полувремето Радуканов ни каза какво е необходимо да про­меним и успяхме да го сторим. След това резултатът не зак­ъсня.

- Превръща ли се стадион "Христо Ботев" в крепост? През пролетта имате три по­редни победи на него, без да сте допуснали гол...

- "Христо Ботев" винаги е бил труден за превземане. Тук никога не се е играло леко, независимо кой е гостувал. Надявам се във всеки следващ мач да затвърждаваме добрите си игри и да взимаме максималния брой точки. Така в края на сезо­на Пирин ще е на по-предна по­зиция. Аз съм максималист. Играл съм в отбори, които ви­наги са се борили за призовите места. И се надявам и Пирин да има късмета да достигне до фи­нал за купата. А там в един мач всичко може да се случи.

- Ще можете ли да пренесе­те тази форма и при гостува­ния си?

- Надявам се искрено. Сега ни предстои визита на Верея. Ако изпълняваме треньорските ука­зания и останем здрави по вре­ме на тренировъчния процес, можем да спечелим. Имаме доб­ри футболисти, задружни и единни сме и мисля, че ако пока­жем играта си от второто полувреме срещу Славия, няма да имаме проблеми.

- Не ви ли е яд за изпуснати­те точки през есента? При малко по-силно представяне тогава сега можеше да сте в шестицата?

- Не живея с миналото, а с на­стоящето и бъдещето. Надя­вам се, че ще си вземем загубе­ното от есента през пролет­та. Ако е рекъл Господ - ще вле­зем в Топ 6. Ако не стане, ще се борим за по-предно класиране от втората осмица.

- На фона на повечето тимо­ве в елита Пирин е с доста скромен бюджет...

- Може и да е така, но ком­пенсираме с голямо сърце. Сме­ло мога да заявя, че в отбора има доста биткаджии. Разполагаме с много футболисти, които искат да се развиват покрай нас, по-опитните. Надявам се искре­но един ден да ка­жа с гордост, че съм играл с тях. Единственият път към успе­ха е да се раздаваш на максимум - и в тренировките, и в мачовете. Ако искаш да постигнеш нещо - това е начинът. Ако нямаш цели, няма и нищо да свършиш. Във футбола всичко е много близо, границата е тънка - както си горе, в следващия момент мо­же да си долу. Въпросът е да имаш класа и да задържиш успеха.

- Кой от младите в Пирин ти прави по-специално впе­чатление?

- Те трябва да започнат да правят впечатление на всички, но дали ще го сторят, си зависи от тях. Ако искат да се разви­ват, е необходимо да се тру­дят всеки ден. Като имена не искам да отличавам никого. Пожелавам им да са живи и здрави и да направят така, че да играят голям футбол. Докато си на те­рена, е сладко, след футбола вече ще стане тежко.

- Част от феновете през есента гледаха мачовете от хълма над стадиона, бойкотираха предишния треньор Стефан Генов. Сега успяхте да ги върнете на три­буната...

- Не знам какви са били про­блемите със Стефан Генов, не смятам, че той е бил виновник за нещо. Човекът даваше какво­то може, друг е въпросът дали се получаваше, или не. Никога не съм коментирал феновете, ня­ма да го направя и сега. Нашата работа е да излизаме на терена и да играем. През пролетния полусезон успяваме да ги зарадваме - играхме добре и победихме Левски. След това бяхме малко колебливи срещу Монтана, но спе­челихме. Надделяхме над Локомотив (Пловдив). Ако продължаваме да побеждаваме и играем добре, ще започнат да идват още повече хора.

- Вече имаш три гола на сметката си и можеш да на­правиш най-резултатния си сезон...

- В Левски през сезон 2013/14 вкарах шест във всички турни­ри, три от тях бяха за първенство. Сега имам три и за Пи­рин. Надявам се да отбележа още - ще бъде добре за мен и за отбора.

- Играл си в доста отбори, какво е по-различното в Пирин, а и в Благоев­град?

- Футболът е магия. Където и да отидеш - различни са само името на отбора и изпълнителите. Но за мен в Пирин е много по-добре, защото колективът е истински. Няма покрити неща, с момчетата в съблекалнята наистина се уважаваме. Надя­вам се с всеки изминал мач да затвърждаваме и доброто си представяне.

- Срещу Локо (Пловдив) и Славия до­ста красиви попадения с из­стрели извън наказателното поле...

- И при двете позицията ми бе добра и взех максималното от ситуациите. Ако няма грешки, няма да има и го­лове - защитите на Ло­комотив и Славия не се справиха както трябва, а аз имах късмета да съм на правилното мя­сто. Не се при­теснявам да пробвам таки­ва изпълнения - все пак не съм на 20 години, а имам доста мачове зад гърба си. Ако не опитваш - няма как да стане.

- Игра в Ботев, а скоро пред­стои четвъртфинал за Купа­та на България срещу този отбор. Каза, че искаш да играеш финал, как­ви са шансовете Ви да елими­нирате пловдивчани?

- Ако запазим това ниво, ко­ето държим сега, и дано да го надграждаме, а не да сваляме - ще имаме предимство. Още по­вече, че играем на "Христо Бо­тев". Шансовете ни за отстра­няване на съперника са много по-големи. Ще търсим успеха на 100 процента. Не на 99, а на 100. Сигурен съм, а и знам, че всички в съблекалнята го ми­слят. Никой не си представя, че можем да отпаднем от Ботев на нашия стадион. Да, фут­болът е игра с топка, а тя е от женски род и всичко става, но ние ще дадем максимума от се­бе си, за да бием. Вярвам, че мо­жем да играем финал. Минала­та година дали някой мислеше, че Лестър ще стане шампион на Англия? Във футбола всичко е възможно. Въпросът е да уцелиш точния момент и да разполагаш с вяра и точните хора. Като работиш здраво, съдбата ти връща всички лишения.

- По-силно или по-слабо е пър­венството в сравнение с пре­дишни сезони?

- Когато започнах да играя, нивото на "А" група бе доста ви­соко. След това имаше спад, а сега се надявам с новия формат то пак да се покачи малко, за­щото ще има повече възлови мачове. Реално погледнато, с тях се вдига ниво, опит и класа. Защото какво да коментираме на двубой между първия и по­следния? Колкото повече дерби­та, както обичаме да им казва­ме тук, а те всъщност са си нормални мачове - толкова по­вече ще се вдига нивото. Дано то да расте в следващите го­дини, да има по-класни играчи, както и ние да създаваме таки­ва. За да може да стане и нацио­налният отбор по-силен, защо­то в момента нивото е ката­строфално.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички