Храна и фитнес

Храна и фитнес

Ако си се хванал да тренираш сериозно и искаш да качваш (почти) чиста мускулна маса, знаеш, че резултатите не се появяват за седмица-две. И не по-малко важна от работата във фитнес-залата е храната. Тук ще ти припомним някои храни и хранителни продукти, които трябва почти да забравиш. Ако решиш да се храниш както преди, тренировките са си губене на време.

Fast food
Всякакви сандвичи, бургери, хотдози, китайски манджи, полуфабрикати трябва да останат в миналото. Звучи като затвор, но това е част от цената, която трябва да платиш в стремежа към здрава и впечатляваща фигура.

Майонеза
Знаем, че още от малък си свикнал с класическата комбинация от кетчуп + майонеза в огромен хамбургер, но е добре да се поограничиш. Според специалистите тя е богата на растителни мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н., което идва в повече на организма ти. С други думи, не само пълнееш, а има и реален шанс за сърдечно-съдови заболявания при дългогодишна консумация на майонеза.Чипс
Да, чипсът е съвършен, когато гледаш мач и пиеш бира. Трябва обаче сериозно да внимаваш с консумацията му, тъй като иначе прекрасните хрупкави картофки са доста богати на мазнини и въглехидрати, а подобрителите и оцветителите, които ги правят толкова апетитни на вид, са си канцерогенни.Сол
Отдавна се знае, че солта е ужасно вредна, но малцина се съобразяват с това. Не казваме да ядеш абсолютно безсолно, но е хубаво наистина да намалиш количествата на солта до минимум. При по-сериозната консумация на сол тя повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, спомага за натрупването на токсини. А в много диети за жени е почти забранена, защото помага на тялото да се "подуе".

Паста
Ама не пастички и торти, а спагети, фетучини, папарделе и други вкусотии от италианската кухня. Според диетолозите именно това е най-бързият начин за качване на килограми. Например ДеНиро е бил подложен точно на диета с паста за част от кадрите си във филма "Разяреният бик". Не прави онази грешка: "Успях да кача 25 килограма за роля, но после се сетих, че не съм актьор".Газирани напитки
Дали ще ги пиеш само тях, или в комбинация с алкохол - няма значение. Захар/подсладители, оцветители и всякакви Е-та. Знаеш, че хора използват газирани напитки за накисване на загорели тигани с храна, както и за отвинтване на винтове с ръжда. Ние не сме пробвали такива "вълшебства", но си представяме ако са истина, какво се случва в корема на консумиращия ги.

Алкохол
Помниш, че примерно баба ти е казвала неведнъж, че чаша-две червено вино са полезни за сърцето. Това обаче не значи, че по бутилка-две ще ти помогнат още повече. Бирата в ограничени количества също е много полезна пък за бъбреците, но и с нея не бива да се прекалява. Спиртните напитки обаче възпрепятстват усвояването на витамините от организма. Освен всичко друго алкохолът съдържа много калории. Това важи с пълна сила за водката, имай го предвид.

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти