Топузаков: Ако се преборим за титлата, означава, че ще имаме готов отбор за Европа

Топузаков: Ако се преборим за титлата, означава, че ще имаме готов отбор за Европа

Наставникът на Левски Елин Топузаков коментира пред Sportal.bg представянето на тима при равенството 1:1 с Партизан. Той говори за шансовете за титлата и добро представяне през лятото в евротурните, както за цялостната подготовка, евентуалното привличане на нов нападател, защитата или нападението се представят по-добре, защо Принс Сайди няма да остане и вариант ли е Валери Божинов да се върне на "Герена".

Мачът с Партизан

"Днес изглеждахме солидно предвид това, което искаме да налагаме, като стил. Имахме динамика в мача, ритъм, същевременно контролирахме топката в по-голямата част от мача. Резултатът също не е маловажен, като искахме да победим, но демонстрирахме наша стара слабост. Създадохме положения, но не успяхме да реализираме. Изглеждахме един компактен състав, който знае какво иска да прави на терена. Знае как да го търси и всеки един играч спазваше тактическите указания. Затова може би изглеждахме доста добре в този мач и затова съм доволен от всички футболисти, които взеха участие. Идеята още преди мача беше по-голямата част от състава да играе 90 минута. Именно поради това направих само три смени за разлика от предните мачове, където всеки получи шанс за изява".

Лагерът

"Доволен съм от лагера, но естествено на всеки един треньор все не му стига времето. Има върху какво да работим и да подобряваме със сигурност, особено в завършващата част, където създаваме положения и
можем да решим даден мач. Ще работим върху това. С едно-две изключения поради контузии, лагерът премина точно, както го бяхме планирали. Момчетата бяха напълно отдадени и в крайна сметка мисля, че сме готови да бъдем гъвкави и да искаме така да изглежда Левски, както подобава на нашия клуб.  Имам идея в главата ми какво трябва да се подобри, но имаме десет дни до старта на първенство, като предстоят още тактически занимания в София. Естествено, че ще избистряме все повече нашия стил, който с оглед на днешната среща, недопускането на сериозни опасности пред нашата врата и създаването на много положения пред другата е нашата цел. Това ще искам. Левски да бъде по-атакуващ, но в същото време и много солиден в отбрана". 

Защитата се представя по-добре от нападението

"Доброто представяне в защита не е само благодарение на защитниците, ами на работата на целия отбор. Естествено важи и обратното, когато нападаме всички заедно. В тези компоненти сме едно цяло. Ние сме един отбор и работим всички заедно и ще работим, за да го подобрим".

Нов нападател

"Имаме няколко опции на тази позиция, дали ще играем с двама или трима. Засега, ако има добра възможност, ще привлечем. От треньорска гледна точка няма време, тъй като първенството чука на вратата. Няма време за някой, който тепърва да се интегрира в отбора, да наваксва подготовка. Ще вземем само нещо, ако 100% сме убедени и е нещо наистина добро, което ще вдигне нивото. Тогава, разбира се, че ще вземем".

Тримата нови - Амаду Сукуна, Давид Яблонски и Антон Огнянов

"Доволен от тримата. За всеки един от тях това е нещо ново. Нов колектив, нов отбор, нови изисквания. Те се стараят и се вписват добре, но както и всички останали в нашия отбор, трябва да подобрим, за да изглеждаме по-солиден отбор, който знае какво иска и как да го постигне на терена. Няма да се оправдавам, че времето не ни стигна. Наясно съм, че трябва да сме вече готови. Това го разбират и футболистите. Няма да използваме оправдание, че не сме готови. Ясно е, че трябва да почнем от първия мач да защитаваме нашите позиции, ако можем да догоним лидера в класирането ще бъде още по-добре, но това повече зависи от грешки на противника. Всеки разбира, че оттук нататък Левски излиза и ще играе във всеки един мач за победа".

Титла или пробив в Лига Европа е по-реалистично

"Двете неща са взаимно свързани. Ако ние изградим стила, който искаме, ако имаме шанс да се преборим за титлата. Това означава, че ще имаме готов отбор за добро представяне в евротурнирите през лятото. От нас зависи, както и от работата на момчетата на терена, и предстоящите шампионати мачове. Дали ще имаме шанс да се приготвим за първото място. Това би ни гарнирало един добър стил, който с добра селекция ще ни помогне да се представим добре в Лига Европа".

Принс Сайди

"Потвърждавам, че Сайди няма да остане в Левски. Виждам, че има някакви качества в това момче. Въпросът е, че не може да ни помогне сега и на момента. При него адаптацията, ще е по-дълъг период от време. На мен ми трябват хора, които ще влязат веднага да помогнат на отбора и да вдигнат качеството. Момчето има качества, но при всички случаи той ще трябва един шестмесечен адаптационен период към страна, към храната, към тактиката, към тренировъчния процес. Абсолютно всичко ново за човек, който не е играл в Европа. Ясно ми е, че за такъв футболист периода за адаптация е по-дълъг и за момента, въпреки че има качества, не виждам как ще помогне на отбора".

Валери Божинов, ако разтрогне с Партизан дали може да се върне в Левски

"Вижте говорим в сферата на вероятностите. Валери е доказал с годините, че е добър футболист. Ако има добро стечение на обстоятелствата и се нуждаем от такъв тип нападател. Можем да помислим, защо не, но за момента трябва само да гадаем и предполагаме", завърши Топузаков.

Още от БГ Футбол

Виж всички