Защо Стамен Белчев е толкова симпатичен

Защо Стамен Белчев е толкова симпатичен

До онзи ден треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев не ставаше и трябваше да си ходи. Само защото “червените” изиграха няколко слаби мача. Сега вече е най-добрият. Тази рязка смяна на настроения сред медиите и така наречените легенди, чиято цел е да замазват очи, отклоняват вниманието от истинските проблеми и обслужват хората по високите етажи в клуба, в никакъв случай не е от полза за ЦСКА-София.

Може временно да има някакъв ефект, но в крайна сметка рано или късно много хора ще останат с горчив вкус в устата, тъй като ще са неприятно изненадани и определено ще се чувстват излъгани. За да не се случи това, проблемите трябва да се назовават с истинските имена.

България не разполага с кой знае колко качествени специалисти, за да си позволяваме да загърбваме треньори като Стамен Белчев с лека ръка при няколко негативни резултати. Почти съм сигурен, че той щеше да “изгори”, ако беше загубил от Лудогорец. И то под чужд натиск, включително и на този от отделното звено журналисти, които “обичат” ЦСКА-София.  

Стамен Белчев не е слаб треньор само защото не е успял да победи Левски, Етър и Пирин. Не се превръща автоматично и в добър специалист дори и при победи над конкурентите Левски и Лудогорец. Какво от това като отборът е спечелил или загубил един или два мача? Това не е толкова важно. От съществено значение е цялостната концепция, постоянството и крайната цел.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото е единственият човек от ръководството на ЦСКА-София с европейско поведение.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото гледа собствения си отбор и нито веднъж не е влязъл в излишни пререкания.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото дори и след победата над Лудогорец остана здраво стъпил на земята. Той отбеляза силните страни, но наблегна и на това, че отборът е допуснал слабости, като в отделни моменти играта не се е получавала. На негово място повечето треньори биха били камбаната колко са велики.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото отбива мазното поведение на дадени журналисти, когато след всеки мач още на пистата вместо да задават въпроси, се хвърлят да обясняват колко добре е играл ЦСКА-София. Така им е наредено, а може пък сами да се натягат. Знае ли човек. На такива елементи треньорът често дава да се разбере, че не е съгласен с тяхното мнение и категорично оборва твърденията им. Прави го, тъй като гледа реално и трезво на събитията. По този начин е полезен на своя отбор.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото мисли и говори само за футбол. До този момент той успява да изтисква максимума от своите футболисти.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото снощи надигра тактически Димитър Димитров, който допусна доста грешки. Ясно е, че футболистите на българския шампион бяха уморени, но не бива да подценяваме заслугата на Белчев. Преди мача той надъха играчите, но не надцени възможностите на своя тим. Именно поради тази причина, за разлика от другите мачове, бековете не се включваха в атака. Специалистът добре разбираше какво може да се случи, ако оголи фланговете. 

- Стамен Белчев е симпатичен, защото не ползва футболистите да се оправдава за собствените си грешки. И в най-трудния момент не го направи. Просто каза, че е готов да си тръгне, ако ръководството прецени. Нито дума за футболистите, въпреки че трябваше да се търси жертва. Много лесно е да кажеш, че липсва качество и да нападаш състезателите си. Очевидно не го прави, тъй като в следващия мач знае, че отново на тях ще разчита.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото не си позволи нито веднъж да се оплаче от медиите, които го сменяха всеки ден. Включително и тези, близки до ЦСКА-София. Сигурно няма да се възгордее сега, когато го хвалят.

- Стамен Белчев е симпатичен, защото търси грешките в себе си, а не се оправдава за щяло и нещяло със съдиите.

Ето поради тези причини Стамен Белчев е добър треньор. Такива като него трябва да ги ценим и пазим. Независимо в кой български клуб работят...

Гласуваното доверие на Белчев е силен ход на ръководството на ЦСКА-София.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти