Wine is fine, but whiskey is quicker!

Wine is fine, but whiskey is quicker!

Заглавието съвсем не е наше дело, а е цитат от класическата "Suicide Solution" на Ози Осбърн. Защото сега е моментът да поровим в безсмъртната тема за уискитата и какво трябва да знаеш за тях, а не просто да си поръчаш на бара "едно малко с лед".

Американско уиски
То не е просто американско, има различни типове. Иначе всички американски уискита трябва да бъдат дестилирани в Америка и отлежали в бъчви, за да бъдат категоризирани като "уиски" (обикновено в продължение на две години, но не е задължително). Виж сега какви са подкатегориите:
- бърбън - дестилирана от най-малко 51% царевица;
- ръжено уиски - трябва да е дестилирано от най-малко 51% ръж;
- Тенеси уиски - уж бърбън, но не съвсем; дестилира се в Тенеси и се филтрира през въглен.

Скоч (шотландско уиски) - с опушени и земни аромати. Дестилирана в Шотландия, от предимно ечемик, и на възраст най-малко 3 години. Ако трябва да сме по-обстоятелствени, виж двете подкатегории:
Blended скоч - буквално комбинация от няколко вида шотландско уиски.
Single Malt скоч - дестилирана до една единствена дестилерия от малцов ечемик.

Ирландско уиски - като цяло е по-леко при първи опит, но значително по-силно от канадско уиски. Дестилирано е, разбира се, в Ирландия и на възраст трябва да е на най-малко 3 години.

Канадско уиски - по принцип е леко и плодово, дестилирано в Канада и на възраст най-малко 3 години. Обикновено канадското уиски е смес от такива от различни години.

Следвай ни:

Още от Булевард

Виж всички