Василев: Трябва да задържим нивото от пролетта и да надградим за баражите

Василев: Трябва да задържим нивото от пролетта и да надградим за баражите

Християн Василев е един от многото млади футболисти в състава на Витоша (Бистрица), който натрупа солиден опит през последната повече от година и половина. Макар и само на 20, роденият в Габрово страж записа 29 мача във втория ешелон миналия сезон, а през настоящия в Първа лига 10 пъти бе под рамката на вратата. След раздялата с Михаил Иванов тази зима Василев бе гласен за твърд титуляр под рамката през пролетта, но за зла беда счупи пръст на тренировка. Травмата, дошла в изключително неприятен момент, ни най-малко обаче не притеснява сина на бившия вратар на ЦСКА, Етър, Локомотив (София), Локомотив (Пловдив) и Пирин (Благоевград) Илиян Василев. Християн е убеден, че ще бъде на линия за най-важните мачове през сезона – баражите, и ще помогне на тима да запази мястото си в елита. Нещо, в което никой в Бистрица не се съмнява.

– Християне, имаше нещастието на една от последните тренировки преди гостуването на Берое (0:0) да счупиш пръст. Миналия понеделник пък се подложи на операция. Как върви възстановяването ти до момента?

– Засега смятам, че всичко е наред. Нямам проблеми, което е най-важното. Вече минаха повече от десетина дни след операцията и в най-скоро време ще започна раздвижване на пръста. Принципно докторите ми казаха, че подобна травма се лекува между 1 и 3 месеца. Аз обаче се чувствам много добре и вярвам, че ще мога да се възстановява по-бързо, така че най-късно след месец да съм обратно на терена.

– Ти пази в десет от срещите в Първа лига, а в останалите следеше от скамейката какво се случва на терена. Как оценяваш сезона на Витоша до момента?

– Няма какво да се заблуждаваме – досега сезонът не е това, което очаквахме. Най-малкото не сме си представяли, че след изиграването на мачовете от редовната част на шампионата, няма да имаме победа. Хубавото обаче е, че до края на първенството има достатъчно време, за да се поправим. Сигурен съм, че нещата ще се развият така, че за нас да има щастлив край.

– Записа 28 мача във Втора лига миналата година, дебютира и за младежкия национален отбор, като дори взе участие в квалификациите за Евро 2019 в Италия, а след това добави 10 мача в елита на сметката си. Колко голяма е разликата между „А“ и „Б“ група?

– В интерес на истината, отстрани не ми изглеждаше толкова голяма, докато не дойде моментът, в който спечелихме промоция и се озовахме в елита. Тук отборите са много по-класни. Никой не прощава и най-малката грешка. Точно затова се изисква концентрация от първата до последната минута. Може би най-важното обаче е да играеш без страх срещу всички тези футболисти, които са си изградили имена в отборите, в които се подвизават.

– Казваш, че се изисква максимална концентрация от първата до последната минута. Какво друго научи от изиграните мачове?

– Най-ценното е, че загубата не бива да те отчайва. Напротив, тя трябва да те мотивира да продължиш напред и да се представиш по-добре в следващата среща. Колкото до мен самия, усещам, че с времето и натрупаните мачове започнах да съм постоянен в изявите си и добих по-правилна преценка кога и как да реагирам.

– Загубите не отчайват никого в отбора, тъкмо обратното – всички са мотивирани да подобряват представянето си с всяка следващата среща. Какво очакваш от плейофната фаза? Ще успее ли Витоша да запази мястото си в елита?

– В кръга на шегата, победите ги пазим за накрая. (смее се) Очаквам да се представим на ниво – така, както го правим през пролетта, и да се подготвим максимално добре за баражите. Витоша има сили да се пребори за мястото си в Първа лига и съм сигурен, че и наесен отново ще бъдем част от майсторската група.

Още от БГ Футбол

Виж всички