Алина Загитова спечели кратката програма на ЕП по фигурно пързаляне

Алина Загитова спечели кратката програма на ЕП по фигурно пързаляне

Рускинята Алина Загитова спечели кратката програма при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в руската столица Москва. 15-годишната Загитова, която е световната шампионка за девойки, шампионка на Русия и победителка на финала на Гран При, оглави класирането пред родна публика с 80.27 точки, нейн личен рекорд и най-добър резултат за сезона.

За рускинята това е дебют на европейско първенство при жените. Загитова представи невероятна програма с чисти скокове на фона на музика на Клинт Мансел от саундтрака на филма "Черният лебед". Тя изпълни комбинация от троен луц-троен тулуп, както и троен флип. Само една състезателка в историята на този спорт е получавала по-голям резултат за кратка програма. Това е рускинята Евгения Медведева на отборното световно първенство през миналата година - 80.85 точки.

Защитаващата титлата си Медведева, която доскоро се възстановяваше от контузия на крака, е на втора позиция със 78.57 точки. Евгения Медведева, двукратната световна и двукратна европейска шампионка, направи грешка при двойния аксел. Италианката Каролина Костнер, която на 8 февруари ще навърши 31 години, получи трета оценка за кратката програма - 78.30 точки. Тя е бронзова медалистка от олимпийските игри в Сочи 2014. В класирането следва още една рускиня. Мария Соцкова се нареди четвърта с 68.70 точки. Първите 24 фигуристки се класират за волната програма, което ще се състои на 20 януари.

Шампионката на България Пресияна Димитрова остана на последното 39-о място и не се класира за волната програма. 16-годишната Димитрова, която дебютира на европейско първенство, не успя да се справи с нито един от трите скока в своето изпълнение и получи оценка от 24.76 точки (10.03 точки за технически елементи, 15.73 точки за компоненти на програмата и 1.00 наказателна точка). Европейското първенство продължава с волната програма при спортните двойки.

Още от Зимни спортове

Виж всички