Гледай на живо

Югозападна Трета лига (Група "А"): Марек - Чавдар (Етрополе) 0:0

След като изхвърлиха и наложиха глоби на извършителите: Опитват се да замажат вандалщината в Япония

След като изхвърлиха и наложиха глоби на извършителите: Опитват се да замажат вандалщината в Япония

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов пред bTV да смекчи вината на двамата осветители, които оскверниха с надпис Локо (София) паметник на жертвите от атомната бомба в Хирошима. Според него скандалът е силно преувеличен и двамата му служители не са поругали Паметника на мира в Хирошима, а стена на строежа пред мемориала.

„Надписът с графити е на стената на строеж пред паметника, а не на самия мемориал. Надписът е на парково пространство, далеч от меморила, така че не може да става въпрос за проругаване на мемориал. Японската телевизия не искаше да се раздухва изобщо сканадала. Той се възпроизведе от нашата Татковина в България”, заяви акад. Карталов.

Той уточни, че двамата мъже сами са си признали и са разпитани от полицията, но не са били арестувани. От полицията изразили учудване, че за първи път виждат чужденци да си признават вандалски акт.

„Двамата осветители са уволнени от операта и ще бъдат глобени с по 1000 долара. Тяхната постъпка, обаче е вандализъм, а не зловещо поругаване на мемориал, както я раздухаха нашите медии. Двамата се разкайват, но алкохолът не прощава”, допълни Карталов.

Още от БГ Футбол

Виж всички