Любо Ганев: Не показахме сърце! Не се раздавахме достатъчно в София

Любо Ганев: Не показахме сърце! Не се раздавахме достатъчно в София

Измина вторият турнир от Лигата на нациите. Въпреки, че България беше домакин на мачовете от група 5 в зала "Арена Армеец", отборът не успя да запише нито един успех пред собствената си публика. Играчите на Пламен Константинов допуснаха загуби от Сърбия, Австралия и Русия. Отново потърсихме волейболната легенда Любомир Ганев. Специално за BGvolleyball.com бившият национал направи анализ на случилото се през уикенда на игрището. 

ЦЕЛИТЕ 


Задачата, поставена пред отбора беше оставане в Лигата на нациите и класиране колкото се може по-напред. Нашите директни конкуренти са Австралия, Канада и Корея. Не се притеснявам. Ще останем в Лигата, дори да не успяваме да печелим с тази игра, която показахме. 

НА ТУРНИРА В СОФИЯ

Не успяхме да играем добре. Не се раздавахме достатъчно. Показахме слаба игра. Имахме възможност да спечелим мача със Сърбия, просто не ни достигна завършващият човек. Няма го лидера, който да поведе отбора във важните моменти. Имаме добри състезатели, но няма някой, който да се нагърби и да каже "Тази топка ми я вдигаш на мен, аз ще я отиграя. Подсигурявайте ме, ако случайно ме хванат на блокада, пак ми я дай да я направя от втория път." Но всичко ще си дойде на мястото. Остават още три уикенда. Пътувам с момчетата за Япония, за да ги надъхам малко. Искам да се раздават, да си оставят душите и сърцата на игрището. Когато имаш възможност да играеш, трябва да го правиш със сърце.

ЛИДЕРЪТ 


Боян Йорданов може да бъде лидер. Говорих си с него и ми каза, че ако трябва ще бъде на инжекции, но ще играе. Той е страхотно момче. Дава пример не само в игра, но и на тренировка. Естествено, че може да бъде този лидер, който ни трябва. 

ОПРАВДАНИЯТА

Другите отбори, също като нас имат контузени и липсващи състезатели. Нашите липси не трябва да ни служат като оправдание. Трябва да даваме максимума от себе си във всеки мач. Когато го направиш и те надиграят, тогава вече няма за какво да съжаляваш. 

ИЗНЕНАДВАЩАТА ЗАГУБА ОТ АВСТРАЛИЯ

България - Австралия@@@

Както паднахме от Австралия с 0:3 гейма, така можехме и да бием с 3:0. Това е едно от първите ни домакинства, в които завършваме без нито една победа. От дълго време не си спомням да сме имали такова домакинство. Просто не показахме сърце, за да доставим удоволствие на хората, които са платили билет, за да ни гледат. Както и на тези пред телевизорите, които съм сигурен, че не са малко. Ние трябваше да играем за тях. За тази публика, която винаги е била седмият играч. 

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯТ СЪСТАВ

Разковничето не беше мачът с Австралия, а със Сърбия. Ако бяхме победили Сърбия, както можехме да го направим и както трябваше да бъде, развоят с Австралия щеше да е различен. Пламен направи експеримент със състава, но както той самият каза, няма как пет уикенда да играе с едни и същи седем човека. Това няма как да стане. Освен Лигата на нациите, в която целта е да не сме на четвърто място сред отборите, които се борят за оставане, голямата цел е световното първенство, на което сме домакини. Защото каквото и да направим, ако на световното първенство не се представим добре, тогава вече разочарованието ще е много по-голямо. Пламен е длъжен да изпробва целия състав. Той каза, че поема отоговорността. Но няма каква отговорност да поема, защото дори и с този състав, ако тези момчета бяха играли на 70-80% от възможностите си, щяхме да победим Австралия. Да, съперникът ни игра добре. Диагонал игра много добре. Но това е отбор, който с нашия пълен състав можем да победим. Не е важно кой ще започне мачът, а този който започне как ще играе и дали ще даде максимума от себе си. 

ИСКРАТА В ОЧИТЕ

България - Австралия@@@

Трябва да има искра в очите. Трябва да се играе с желание. Трябва да се раздаваш на игрището. Трябва да знаеш, че играеш за тези хора, които са дошли да те гледат, играеш за флага, който ти е върху сърцето на фланелката, играеш за отбора, играеш за треньора, играеш за България. Трябва да има по-голямо желание. В такъв период сме - много бързо се събрахаме, имаме контузени състезатели, нещата не се получават така, както ни се иска на всички, но това е спортът. 

КОНФЛИКТИ В ОТБОРА

Няма конфликти в отбора. Ние българите сме такива - настроението идва с играта. Когато националите играят добре, настроението и в публиката се променя. Колко малко й трябва да нашата публика - една успешна блокада, една хубава атака или една точка от сервис и тя скача веднага и ни подкрепя. Така е и със състезателите. Когато целият отбор играе по-добре, всеки започва да си вярва повече и да играе освободено. 

ЛИПСАТА НА БОЯН ЙОРДАНОВ 

Видяхме как се отрази отсъствието на Боян Йорданов в този турнир, наложи се Вальо Братоев да играе диагонал. Казах му "Валко, не е лесно да си диагонал.". Сега съм с една тениска Ганев №4 и казах на Пламен, че виждам, че постът диагонал му е малко проблемен, ако се наложи мога да се включа. Готов съм. (смее се). Липсата на Боян се усети. 

КОНТУЗИЯТА НА ГЕОРГИ БРАТОЕВ


Безспорно е, че Георги Братоев е един от най-добрите разпределители, които България е имала в последните 5-6 години. Още през 2012 г. , когато се наложи да влезе по принуда, стана най-добър разпределител на олимпиадата в Лондон. След това печели много награди за най-добър разпределител на различните турнири, които сме играли. Отъствието му е неприятно, но ще работим с това, което имаме. Не сме държава като Бразилия или Русия, които имат по 6-7 състезатели почти на еднакво ниво на всеки от постовете. Ние нямаме толкова, имаме 1-2-3 максимум. Ако единият е контузен, а другият не е добре, тогава вече се чудим какво да правим. Ето, сега повикахме Добромир Димитров, който ще бъде младоженец в края на месец. Взехме го на сила както се казва, ще му прекъснем медения месец (смее се). 

КАКВО КУЦАШЕ С РУСИЯ

Като погледенм статистиката руснаците на контраатака (б.а. на топка спасена от защита)имат ефективност 100%, а ние имахме ефективност 0%. Това означава, че те нападат, ние спасяваме топката и не успяваме да направим точка. Всъщност сме свършили по-тежката работа, но я вдигаме и не можем да я завършим. Ако проблемите са само технически, те ще се оправят много лесно. Важното е да има желание и да играеш със сърце. 

ПОЗИТИВИТЕ

България - Австралия@@@

Позитивното е, че всички момчета, които са в отбора, са тук с голямо желание. Това е най-важното. Всички искат да показват на какво са способни. Надявам се, че ще получат възможност и поле за изява, за да го направят. Добре е, че има млади момчета. Такива състезаатели като Алекс Грозданов могат да растат точно по този начин - да играят срещу най-добрите, да гледат и да се учат от тях . Да опитат как е битката на самото игрище.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти