АТР уволни съдията от финала на "Уимбълдън"

АТР уволни съдията от финала на "Уимбълдън"

Аржентинският съдия по тенис Дамиан Стайнер стигна върха в кариерата си по-рано през годината, когато бе на стола по време на паметния и най-дълъг в историята финал на “Уимбълдън” между Новак Джокович и Роджър Федерер.

44-годишният съдия обаче вече е уволнен от работодателя си АТР, защото е давал “неправомерни” интервюта в родината си, без да има разрешение от Мъжкия тур. Стайнер обаче продължава да има т.нар. “златна значка” за съдия от най-високо ниво и не е лишен от възможност да получава “наряди” за мачове от “Големия шлем”.

Според АТР обаче той не просто е давал неправомерни интервюта в Аржентина, но е говорил по теми, за които не би получил разрешение, дори да е бил помолил за такова. “Съдиите не трябва да коментират специфични случки от мачовете, нито пък определени играчи или свои колеги”, пише в изявлението на АТР.

Какви са неправомерните теми, които са коствали уволнението на Стайнер? “Ню Йорк Таймс” посочва, че той е предложил няколко промени в правилата, като например премахването на т.нар. “лет”, когато при първи сервис топката докосва мрежата, но ако попадне в противниковото поле, играчът отново изпълнява първи сервис.

В друго свое интервю пък той споделя как е очаквал Федерер да спечели прословутия финал с Джокович, когато е стигнал до аванс от 40-15 на свой начален удар, сервирайки за мача. Поради това от АТР са решили да го уволнят, а не просто да му спрат правата за определен период от време.

Още от Тенис

Виж всички