Христо Янев: Няма да забравя шампионския гол срещу Левски, докато съм жив (видео)

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев говори днес относно предстоящия през уикенда сблъсък между Левски и ЦСКА-София. Той си припомни постижението от пет поредни мача, в които вкарва гол на сините през сезон 2004/05 и обяви, че няма да забрави едно от своите попадения до края на живота си.

"Излизат 22-ма на терена с ясната нагласа, че трябва да се раздават и докажат пред хората, които са дошли на стадиона. Да постигнат победа, след която сезонът ще им е по-приятен. Лично на мен ми липсва тръпката да съм на терена - и като футболист, и като треньор, по простата причина, че когато съм бил, винаги съм можел да направя нещо още повече.

Когато съм бил футболист, нямах търпение да изляза в този мач. За мен беше въпрос на чест. В момента същото трябва да важи за футболистите и на двата отбора. Тези, които са в ЦСКА, трябва да знаят, че това носи изключителна наслада, когато победиш. Футболистите трябва да покажат заряда, за който говорите, с уважението и респекта към това дерби и към противника, с амбицията да покажат на хората, че са готови дори да надскочат себе си, за да защитят фланелката, която носят. Защото хората са дошли да гледат фланелките, а не надписите отзад на тях.

Колкото повече играят Левски и ЦСКА, колкото са на по-високо ниво, толкова ще е по-добре за нашия футбол. Сега липсва голямото качество в тези два отбора, защото те са гръбнака на българския футбол”, каза Янев, който бе върнат и към впечатляващото му постижение от пет поредни мача между сини и червени, в които отбелязва гол.

“Аз съм една малка част от историята на това дерби. В него са участвали изключително големи футболисти и да постигнеш нещо такова е чиста радост. Голът, който вкарах на “Васил Левски” и станахме шампиони няма да го забравя, докато съм жив. Имах късмета и щастието да съм победител в това дерби и като футболист, и като треньор - тръпката и емоцията е почти еднаква”, обяви Янев, който допълни, че трябва да се дава повече шанс на младите треньори в България.

“Смея да твърдя, че в България има доста млади и добри треньори, които получават нужното образование. Някои от нас са били на места, на които са видяли неща, които биха били интересни за българските футболисти и клубове. Но начинът на мислене, който имаме в България, не ни дава възможност да реализираме целия си потенциал. Трябва да кажем, че знанията, които получаваме в треньорската школа, са достатъчни. Те ни дават една добра основа. Там работят достатъчно добри специалисти, които ни отделят необходимото внимание и ни дават необходимите знания. След това смея да твърдя, че всеки от нас има необходимия опит - и от практиката на терена, и от работата ни с доказани имена”, допълни Христо Янев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти