Изпълнителният комитет на ФИГ създава специален фонд в подкрепа на спортисти и федерации

Изпълнителният комитет на ФИГ създава специален фонд в подкрепа на спортисти и федерации

Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) ще създаде специален фонд в подкрепа на спортисти и национални федерации, засегнати от кризата с коронавируса.

Изпълкомът на централата проведе видеоконференция на 15 май, за да проследи ситуацията, причинена от пандемията COVID-19 и нейното въздействие върху събитията по гимнастика.

ФИГ ще създаде специален фонд за подкрепа на спортисти и национални федерации, засегнати от икономическите последствия от кризата. Този фонд в размер на 400 хиляди швейцарски франка ще се управлява от Фондацията за солидарност на ФИГ. Процедурите за кандидатстване за безвъзмездни средства и критериите за допустимост ще бъдат точно определени и съобщени скоро. Целта е някаква помощ да бъде предоставена без забавяне на тези, които се нуждаят най-много.

В допълнение, всички федерации членки на ФИГ ще бъдат освободени от плащането на годишния си членски внос за 2020 година - това представлява обща сума от 120 хиляди швейцарски франка. Както беше решено на предишното заседание през април,

Изпълкомът отново обсъди продължително възможните варианти за провеждането на 83-ия конгрес и изборите, които са планирани за октомври 2020 година в Анталия. Изпълнителният комитет се съгласи да извърши допълнителна оценка и да вземе решение на 15 юни. Междувременно, крайният срок за подаване на кандидатури за отделните Технически комитети остава 20 май 2020 година.

Като част от стратегията за модернизиране на образователните програми на ФИГ, Изпълкомът се съгласи да инвестира в разработването на платформа за електронно обучение. Този проект ще помогне да се интегрират различните съдържания и инструменти в една система и да ги направят по-лесно достъпни. Той също така трябва да даде възможност за намаляване на разходите за организация и участие в Академиите и други курсове и следователно да им позволи по-добре да посрещнат нарастващото търсене на тези програми.

Очаква се първата фаза на проекта да бъде осъществена през 2021 година. Бяха потвърдени нови дати за 27-ото световно първенство по акробатика за мъже и жени в Женева (Швейцария). Световното първенство, което не може да се проведе през май 2020 година поради здравната криза ще се състои от 18 до 20 юни 2021-а. То ще бъдат предшествано от състезанията при по-малките възрастови групи от 9 до 15 юни.

Изпълкомът реши още, че няма да има юношески световни първенства по художествена и спортна гимнастика през 2021 година, за да се избегне претоварването на календара. Следователно вторите издания на тези два световни шампионата ще бъдат насрочени за 2023 година. След едногодишното отлагане на Олимпийските игри в Токио, Изпълкомът одобри промяна, направена в програмата за уредите по художествена гимнастика. Уредите за съчетанията при ансамблите за жени ще бъде същият през 2021-а, както и през 2020 година.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти