Идва време за голямото решение за Втора лига! Цифрите са в полза на ЦСКА 1948

Идва време за голямото решение за Втора лига! Цифрите са в полза на ЦСКА 1948

Днес следобед изтича крайният срок, даден от Българския футболен съюз на клубовете от Втора лига, за изпращане на становище за изхода на сезона. От Бояна предложиха два варианта – прекратяване на шампионата или изиграване на всички срещи.

Според неофициална информация повечето от клубовете са за край на сезона при сегашното класиране, предвид финансовата криза налегнала целия спорт в условията на пандемия от COVID-19. Не е ясно колко от отборите ще могат да доиграят кампанията във Втора лига, ако се стигне до решение за изиграване на оставащите кръгове – няма пари за организация на мачове и пътувания, много от футболистите вече са се разбягали, на някои професионалният лиценз буквално виси.

Какво ще се случи при прекратяване на сезона?

Временното класиране става крайно и водачът ЦСКА 1948 става победител в групата. Септември (София) и Монтана финишират на второ и трето място, а единственият реален конкурент за тройката (според класирането до XXIII кръг) Локомотив (София) остава четвърти. Оттук тръгват и претенциите в топ 4.

Нека видим класирането под лупа и да сверим безпристрастните цифри от статистиката.

Всеки от четирите клуба (ЦСКА 1948, Септември Сф, Монтана и Локо Сф) има своя позиция, която също ще отбележим.

ЦСКА 1948 води в класирането с 55 точки и голова разлика +41 гола. На този фон Септември е с 52 точки и +28 гола. "Червените" са с мач повече, но при изравняване на точките пак ще останат първи заради успеха с 5:0 над своя конкурент през есента. Това означава, че при изоставането си към момента (-3 точки ) Септември ще трябва да бие ЦСКА 1948 с шест гола разлика, за да излезе начело. При равни точки обаче на Септември ще му е достатъчно и 1:0 в директния мач в Драгалевци.

В същото време Локо (Сф) има 39 точки (+16 гола) срещу 42 точки (+23 гола) на третия Монтана. Двата отбора са с равен брой мачове, а Монтана има в актива си победа с 1:0 в "Надежда" от есента.

Нека сега погледнем резултатите между всички в челното каре:

ЦСКА 1948 – 5 победи, 0 равни, 0 загуби, 13:2 гола (+11):

ЦСКА 1948 – Локомотив (Сф)

2:0

Монтана – ЦСКА 1948

0:1

ЦСКА 1948 – Септември (Сф)

5:0

Локомотив (Сф) – ЦСКА 1948

2:3

ЦСКА 1948 – Монтана

2:0

Септември (Сф) – ЦСКА 1948

 

не се е играл

Септември (Сф) – 2 победи, 0 равни, 1 загуба, 4:6 гола (-2):

ЦСКА 1948 – Септември (Сф)

5:0

Септември (Сф) – Локомотив (Сф)

2:1

Монтана – Септември (Сф)

0:2

Септември (Сф) – ЦСКА 1948

не се е играл

Локомотив (Сф) – Септември (Сф)

не се е играл

Септември (Сф) – Монтана

не се е играл

Монтана – 1 победа, 0 равни, 3 загуби, 1:5 гола (-4):

Монтана – ЦСКА 1948

0:1

Локомотив (Сф) – Монтана

0:1

Монтана – Септември (Сф)

0:2

ЦСКА 1948 – Монтана

2:0

Монтана – Локомотив (Сф)

не се е играл

Септември (Сф) – Монтана

не се е играл

Локомотив (Сф) – 0 победи, 0 равни, 4 загуби, 3:8 гола (-5):

ЦСКА 1948 – Локомотив (Сф)

2:0

Локомотив (Сф) – Монтана

0:1

Септември (Сф) – Локомотив (Сф)

2:1

Локомотив (Сф) – ЦСКА 1948

2:3

Монтана – Локомотив (Сф)

не се е играл

Локомотив (Сф) – Септември (Сф)

не се е играл

Цифрите показват, че при прекратяване на сезона лидерът ЦСКА 1948 ще заслужава първото място, защото единствен има пълен комплект победи в топ 4, единствен има положителна голова разлика в топ 4 и пред "червените" е само мачът със Септември, който Септември трябва (спрямо изоставането към момента!) да спечели с шест гола разлика.

Статистиката показва още, че дотук Септември е изиграл 50% от мачовете си с отборите от топ 4, докато при ЦСКА 1948 процентът е над 80 – на "червените" им остава само един мач.

Пред Монтана и Локомотив (Сф) пък има мач на "Огоста", в който при равни точки равенството би свършило работа на домакините. Двата отбора имат и мач със Септември (Сф): Монтана като гост, Локо (Сф) – като домакин.

Заговори се, че съществува вероятност БФС да се извърти спрямо обявените си първоначалните планове и да постави четирите клуба в плейофна група, в която по системата всеки срещу всеки да бъде излъчен победител. С оглед на резултатите от по-горе това изглежда нелогично – все пак вече през сезона четирите тима са изиграли 2/3 от срещите помежду си, което им е донесло съответните точки.

Ето мнението на всяка една от четирите страни:

"Това е абсолютно несериозно! Надявам се тази измислица за плейофна група да е просто един неверен слух. Нашата позиция е категорична – или се доиграва шампионата до края, или да бъде обявено класирането за крайно! Никакви баражи или плейофи няма да играем. Победихме всички отбори от топ 4, като Септември ги разгромихме 5:0. Какви баражи, какъв равен старт? Това би било подигравка. Да играем бараж, като зачетем резултата от първия полусезон. Да, ние избрахме да вървим по честния път. От най-ниското ниво, без да взимаме чужди лицензи, без да влизаме в уговорки с други отбори, съдии, играчи. Спазваме всички правила на БФС, УЕФА, ФИФА, Република България, но да се подиграват с нас, няма да стане!", заяви изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов.

"Каква ще е тази плейофна четворка?! Това ще обезсмисли досегашното класиране. При такава четворка първият може да стане четвърти. Пуснахме вече становището на клуба до медиите – да се играе бараж за първото място, защото там има интрига. Монтана и Локомотив да играят също помежду си, за да определят третия в класирането. Предложението на БФС за прекратяване е абсурдно. Как така без да се играят мачове ще отидем на бараж след два месеца и половина! В това няма никаква логика – да играем с отбор от Първа лига, на който през това време ще му е текло първенството. Ние сме за формат от 16 клуба в "А" група. Миналата година изпаднахме с 40 точки – алогично е, този формат на "А" група е тотално изчерпан. Кой ще забрани на БФС да промени формата?!", каза пред

Sportal.bg

спортният директор на Септември Кристиян Добрев.

"Най-справедливото е да се играе! Това обаче ще е трудно, защото повечето отбори явно изпитват затруднения и отказват да се продължи сезонът. За мен най-справедливо при това положение е да се играе първия срещу втория и третия срещу четвъртия. Пак има условности, но е хубаво да се завърши по спортен път. Други варианти не виждам при положение, че не се играят всички мачове", сподели спортният директор на Локо (Сф) Бойчо Величков.

"Половината клубове са в тежко финансово състояние, футболистите не са тренирали от два месеца и при подновяване на шампионата ще има много контузии. Затова смятам, че е най-правилно да приключим сега", обяви кметът на Монтана Златко Живков.

Още от БГ Футбол

Виж всички