Кабаков: ВАР ще доведе до по-малко полемики в съдийските решения у нас

Кабаков: ВАР ще доведе до по-малко полемики в съдийските решения у нас

Българският съдия Георги Кабаков говори пред "Дарик" за въвеждането на системата за видеоповторения у нас, амбицията му да свири на Европейското първенство, както и трудните решения, които е трябвало да взема на терена.

Един от топреферите ни бе категоричен, че инвънредното положение не му пречи да поддържа форма, като прави това у дома.

"Намирам се у дома, със семейството си. Ние, съдиите, се подготвяме по същия начин, като футболистите. Тренировките ни протичат в домашни условия заради извънредното положение. Правим различни упражнения, за да поддържаме форма. Поставени сме пред една ситуация, в която нямаме право на избор. Надявам се, като подновим шампионата да се представим на добро ниво", каза той.

Кабаков също така обясни, че все още не е ясно дали ще бъде повикан да свири на Европейското първенство догодина.

"Участието ми на Европейско първенство е хипотеза, на която не може да се даде категоричен отговор. Всичко е на база анализи и представяне. За момента няма нищо официално. Надявам се отлагането на турнира да увеличи шанса ми да свиря на надпреварата. Аз съм човек, който не живее с миналото, а си поставя високи цели, които да постига. Съдиите грешат, това е ясно на всички. Въпросът е как човек ще се изправи и ще се пребори с грешката си".

Родният съдия допълни, че вкарването на системата ВАР в България ще намали полемиките около неговите решения, както и тези на колегите му.

"Тенденцията в Европа и света е имплементирането на системата ВАР. С времето тя ще бъде наложана във всички страни-членки на УЕФА. Радвам се, че този проект стартира и у нас. Това ще доведе до по-малко полемики за съдийските отсъждания. Процесът на обучение е доста дълъг, но трябва да бъде разработен внимателно. Трябва да има обучение на съдиите, за да може със започването на ВАР те да са подготвени и да оправдаят очакванията. Трябва да се запознае и обществеността с ролята на ВАР".

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички