Звездите от Премиър лийг изпълниха обещанието си

Звездите от Премиър лийг изпълниха обещанието си

Играчите от английската Висша лига се включват активно в борбата с коронавируса. Те създадоха специален фонд, в който ще събират средства, за да подпомогнат Националната здравна служба. За появата на инициативата #PlayersTogether съобщиха в социалните мрежи няколко от звездите на английския футбол, сред които Хари Кейн, Хари Магуайър и Джордан Хендерсън.

"Това са тежки времена за нашата страна и за здравната ни система, затова сме твърдо решени да помогнем по възможно най-добрия начин. Искаме да подкрепим тези, които се борят за нас", се казва в официалното изявление на футболистите.

Инициативата има за цел да осигури средства, които да бъдат насочени както към здравните работници, така и към пациентите, които са заразени с COVID-19. От съобщението става ясно, че фондът започва да работи веднага и скоро ще бъдат отпуснати първите вноски.

Създаването на

#PlayersTogether

дойде като следствие от неуспешните преговори между Премиър лийг и Асоциацията на професионалните футболисти. Лигата искаше играчите от всички клубове да си намалят заплатите с 30% в периода до подновяването на сезона, но те отказаха с мотива, че искат самостоятелно да наберат средства и да ги дарят на тези, които имат най-голяма нужда. 

Клубовете в Премиър лийг получиха второ "не" от играчите
Клубовете в Премиър лийг получиха второ "не" от играчите

Здравният министър Мат Ханкок, който по-рано призова играчите да намалят възнагражденията си, приветства създаването на фонда. Бившият капитан на Англия и настоящ коментатор Гари Линекер пък написа, че се гордее с футболистите и те са дали чудесен пример. 

"Имало е много случаи, когато сме се опитвали да помогнем, но не сме го правили по най-добрия начин. Сега се нуждаехме от малко време, за да вземем правилното решение. Искаме парите да стигнат до точните места", сподели нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд в телевизионно интервю.

Във Великобритания жертвите на коронавируса са над 7000.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти