Много футболисти не могат да си позволят намаляване на заплатите, обявиха от ФИФПро

Много футболисти не могат да си позволят намаляване на заплатите, обявиха от ФИФПро

Много професионални футболисти по света получават малко повече от средния доход и не могат да си позволят намаляване на заплатите си по време на пандемията от коронавирус, обявиха от ФИФПро (Световният съюз на футболистите) за Ройтерс.

Играчите във Висшата лига на Англия бяха призовани да се съгласят на намаляване на заплатите, докато мачовете са прекратени, но генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман каза, че ситуацията е много различна в други страни.

"Повечето играчи имат доход много по-малко от средния в страните им. Футболисти с минимална работна заплата съществуват по целия свят и за тях всяко намаляване може да има драстични последици по отношение на заплащане на наем или закупуване на хранителни стоки за техните семейства", каза Баер-Хофман.

Той добави, че дори в големите първенства ситуацията може да варира значително в различните клубове. "В Ювентус има съвсем различни заплати от тези в отборите на 17-о, 18-о или 19-о място в Серия А", заяви той. Миналата събота италианският шампион Ювентус обяви, че техните футболисти са се съгласили на намаление на заплатите от март до юни, споразумение, което Баер-Хофман приветства.

Той добави, че макар повечето от клубовете да се държат разумно в това отношение, има и изключения. "Имаме опасения, че в някои части на света много клубове вече вземат еднолични решения по отношение на уволнения и намаляване на заплатите при условия, които играчите просто не могат да си позволят. По-голямата част от клубовете са в сериозно финансово затруднение и не искам да обобщавам, но виждаме случаи на безотговорни и цинични реакции", допълни Баер-Хофман.

Извън по-богатите лиги кризата с коронавируса може да бъде "катастрофална", тъй като клубовете могат да останат без доходи в продължение на шест месеца. "Ако това доведе до масови фалити, тогава, разбира се, не само играчи, но хиляди други хора, които работят в професионалната футболна и спортна индустрия, ще загубят работата си", добави той.

Още от Футбол свят

Виж всички