Синдикатът на футболистите се опълчи на Премиър лийг

Синдикатът на футболистите се опълчи на Премиър лийг
Днес ще има среща между мениджърите и капитаните в Премиър лийг
Днес ще има среща между мениджърите и капитаните в Премиър лийг

Асоциацията на професионалните футболисти в Англия (PFA) не подкрепя предложението за намаляване на заплатите на играчите от Премиър лийг с 30%. Позицията на профсъюза е, че по този начин клубовете ще спестят над 500 млн. паунда, но това означава с 200 млн. по-малко в държавната хазна под формата на данъци. 

Притиснати от кризата, предизвикана от коронавируса, клубовете настояват футболистите да се съгласят да намалят възнагражаденията си, докато епидемията отмине и първенството се поднови. Така те ще могат да гарантират оставането на работа на останалите си служители. Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок също призова играчите да дадат своя принос в борбата срещу COVID-19, но от PFA го контрираха с въпрос какво ще спечели от това Здравната каса. Профсъюзът на футболистите в Англия скочи срещу призивите за намаляване на заплатите
Синдикатът на футболистите подчерта, че всички те ще жертват част от заплатите си в трудните времена, но в същото време призоваха Премиър лийг да подпомогне Здравната каса с повече от обещаните 20 млн. паунда.

Реакцията на PFA дойде часове след видеоконференцията с участието на мениджърите на 20-те клуба от Премиър лийг и капитаните на отборите. На нея е била обсъдена именно темата с намаляването на заплатите. Разговорът е продължил по-малко от час и не е довел до съгласие с предложените мерки.
Висшата лига няма правото еднолично да наложи намаляване на заплатите. Това може да стане само след одобрение от страна на мениджърите и играчите. Следващата седмица предстои среща между клубовете и футболистите, след която трябва да има повече яснота.

Селекционрът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт е приел възнаграждението му да бъде редуцирано с 30%. В същото време Висшата лига ще отдели 125 млн. паунда, за да подкрепи клубовете от по-ниските ива на футболната пирамида. Асоциацията на футболистите обаче настоява за намирането на решение в дългосрочен план за оцеляването на по-малките клубове.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти