Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Мартин Керчев: Намаляване на заплатите с 60-70% е доста за нашите стандарти

Мартин Керчев: Намаляване на заплатите с 60-70% е доста за нашите стандарти

Мартин Керчев е бивш футболист на Славия, Локомотив Пд, Черно море и ЦСКА.
Има два мача и един гол в турнира за КЕШ с екипа на ЦСКА и един мач в турнира за купата на УЕФА. Играл е последователно в ЦСКА, Видима-Раковски, Славия, Черно море, Локомотив Мездра, Локомотив Пд и Туран от Азербайджан. Има 8 мача и 1 гола за младежкия национален отбор. Пред Evima Sport Керчев сподели мнението си за бъдещето на футбола след кризата.

Как мислите, че може да оцелеете по време на кризата, независимо дали сте президент на клуб, треньор, футболист или човек, близък до играта и част от футболен клуб. Дайте идеи как и с какво може да се занимаваме по време на карантината?
- Така като гледам поведението на по-големите отбори, си мисля, че президентите са намерили начин да се спасят от фалит, като намаляват заплатите на футболистите от 60% до 70 %.
Въпреки това футболистите трябва да правят самостоятелни занимания. Треньорите и футболистите, въпреки че е криза, трябва да са с ясното съзнание, че трябва да продължават да работят и да бъдат професионалисти. Всеки един даден момент може да се започне подготовка, така че всички трябва да поддържат форма, а на практика време за подготовка няма да има. И който отбор успее да влезе в час по най-бързия начин, ще спечели целта, която си е поставил. Всеки президент на отбор обаче внимателно трябва да походи към футболистите в българския футбол, защото намаляване на заплатите с 60% ,70% е доста много за българските стандарти.
Какво трябва да се промени в родния ни футбол като цяло, за да запази той своята обществена и социална роля?
- По времето, когато аз играех професионално в отбора на Славия, мои съотборници бяха футболисти като Чавдар Янков, Димитър Рангелов, Благо Георгиев, все таланти. С нас работеха треньори като Ратко Достанич и Стевица Кузмановски. С чисто сърце мога да кажа, че Ратко беше с нас страхотен треньор, много харесвах начина му на работа. Беше доста темпераментен по време на мач, но това е типично за всички сръбски треньори. Друг треньор, който ми е направил впечатление, е Наджи Шенсой, с него работихме в Азербайджан. Наджи вдигаше пулс до 200 удара по време на мач, беше уникален психолог и мотиватор. Преди мач, на разборите, така ни надъхваше, че нямах търпение да започне срещата. И с тези сицилиански поговорки, винаги е бил уникален. Това е човек, който мога да го слушам с интерес часове.
Как трябва да се управлява родният ни футбол след кризата и какви хора трябва да застанат начело на него?

- Според мен футбола трябва да управляват хора със съвременно мислене. Хора, които да имат доста ясна и добра концепция за развитие и отглеждане на млади футболисти. Да са заинтересовани от всеки и всички.

Трябва да има система от БФС, която така да действа, че да се облекчат клубовете, които се занимават с деца. Веднага казвам как децата ще са ангажирани. В Норвегия, където живея, всяко едно дете се задължава след училище да бъде активно. И хората в училище ги насочват към спорта, като над 90% от децата спортуват.
Аз живея в град с население 30 000 човека и в него има 6-7 закрити затревени зали.
Та, нещата тръгват оттам, че ние трябва да вкараме нашите деца в залите и на игрищата. Трябва да им предоставим тази възможност. И после, да има млади треньори, които да работят по правилна концепция. За да си треньор, трябва и да си и психолог. Нещата са комплексни, не само да им наредиш конусите и да им обясниш набързо, и хайде, давай….
Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти