Сезонът в Премиър лийг довършен на 1 или 2 стадиона? Почти невъзможно

Сезонът в Премиър лийг довършен на 1 или 2 стадиона? Почти невъзможно

Предложението сезонът в Англия да завърши, като всички 20 отбора бъдат поставени под строга карантина и изиграят мачовете си на един или два стадиона, преминали дълбоко почистване, е нереалистичен и няма как да сработи логистично. Това мнение изрази Крисиан Маховски, чиято компания ESEM е специализирана в пътуванията на топотборите в Европа и организирането на мачове на най-високо ниво.

Сезонът в Англия, както и практически навсякъде другаде в Европа, бе спрян заради пандемията от коронавирус и при девет оставащи кръга до края започнаха да се търсят различни варианти за приключването му, които да ограничат максимално финансовите загуби на клубовете. Едно от най-обсъжданите предложения е това отборите да бъдат затворени в няколко бази и да играят на един или два карантинирани стадиона, за да може да бъде контролирано добре положението и да бъде сведен максимално рискът от заболяване.

"При организирането на даден мач има страшно много фактори, които влияят", каза Маховски пред "Мирър". "Когато отборите наемат хотел, едно от основните им изисквания е колко далече е той от стадиона, на който ще играят. Няма отбор, който да иска да пътува повече от 45 минути с автобус за даден мач. Всеки клуб иска най-доброто за играчите си, но хотелите, които могат да предложат такива условия, се броят на пръсти.

Например в мегаполис като Лондон има само два или три хотела, които покриват всички нужди и изисквания. Всички отбори, които играят в столицата, ги използват при гостуванията си. Да намерите хотели, които могат да съберат 20 отбора с придружаващия персонал и да отговарят на тези изисквания, би било логистичен кошмар и няма как да сработи практически", каза Маховски.

"Друг проблем биха били тренировъчните центрове. Отборите ще искат те да бъдат максимално близо, така че и това ще създаде трудности. Освен това за подобен план трябва да подложите целия хотелски персонал под карантина за поне 3-4 седмици. И дори само един човек да прихване болестта, било то футболист или хотелски работник, това ще означава край на всичко. Не е проблемът просто да се намерят луксозни хотели - такива има достатъчно, а да се намерят такива, които имат и нужната инфраструктура, покриващата определени изисквания", допълни специалистът.

От Брайтън вече заявиха, че няма да подкрепят решение сезонът да се доиграе по подобен начин.

Маховски, чиято компания е организирала почти 500 международни мача и тренировъчни лагери през последните 24 години, добави, че подобен модел може да сработи в Шампионската лига, но само и единствено заради по-малко брой останали отбори.

"В Шампионската лига или Лига Европа такъв вариант може да е възможен, защото участват много по-малко отбори. Но в първенството говорим за 20 отбора и залогът е много голям. Тук не говорим просто за един предсезонен турнир, в който само първото място има някакво малко значение. Тук говорим за отбори, които се борят за титлата, за места в Европа, както и за оставане в дивизията. Не можем да допуснем някой да се оплаква, че не е постигнал целите си, защото е трябвало да пътува много или защото храната в хотела не е била хубава. Такъв план е неработещ по страшно много причини", завърши Маховски.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички