Българската федерация по джудо дари 10 000 евро на кризисния щаб

Българската федерация по джудо дари 10 000 евро на кризисния щаб

Българската федерация по джудо дари 10 000 евро в левовата им равностойност на Националния оперативен щаб към Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса.

“Времената са трудни за всички, но въпреки това успяхме да отделим тази скромна сума, с която бихме искали да подпомогнем за закупуването на необходимите материали за лечението на болните в България, а и за превенцията на здравите”, заяви президентът на федерацията Румен Стоилов.

За съжаление Даме Стойков, вицепрезидент на БФ Джудо, също е сред заболелите от коронавирус и вече осми ден се лекува в болнично заведение. 

А само преди два дни всичките ни национали слязоха от Белмекен, където изкараха карантинен период.

“Всъщност там ги завари обявеното извънредно положение на 13 март – уточни Стоилов.  – В сряда затвори цялата национална база и сега всички са по домовете си, подготвят се индивидуално. Разбира се, доколкото могат. Даме Стойков вече е по-добре и искрено му пожелаваме бързо възстановяване. Иначе приветстваме мерките на Международния олимпийски комитет (МОК) за отлагане на Олимпиадата, тъй като здравето на всички, е най-важно. Сега очакваме МОК и Международната федерация по джудо да стиковат спортния календар, за да си направим и ние нашата програма.”

Международната федерация по джудо бе сред първите, която отложи всичките си състезания заради пандемията, а именно 2 турнира от веригата Гран при, два за Големия шлем и европейското първенство.

За момента българското джудо има три сигурни квоти за Олимпиадата Токио 2020 – на Ивайло Иванов (81 кг), Янислав Герчев  (60 кг) и Ивелина Илиева (57 кг), като се очаква спечелването на поне още една.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти