Борусия (Дортмунд) ядоса Реал Мадрид и после стана страшно

Реал Мадрид за кой ли път показа, че е способен на чудеса, когато играе в Шампионската лига. Кралският клуб съкруши Борусия (Дортмунд) с 5:2, след като имаше пасив от два гола на почивката. Винисиус Жуниор беше в основата на обрат с хеттрик във вратата на "жълто-черните" и показа защо е фаворит номер 1 за спечелването на "Златната топка".

Повторението на финала в турнира от миналия сезон се оказа истински спектакъл. Борусия накара "Сантиаго Бернабеу" да замлъкне през първото полувреме. Донийл Мален и Джейми Байноу-Гитенс дадоха преднина на германския тим, а пред Тибо Куртоа имаше и други опасни положения. След това обаче Реал излезе преобразен и гостите се огънаха. Началото на обрата постави Антонио Рюдигер в 60-ата минута, Винисиус изравни в 63-ата, а в края на мача Лукас Васкес и още два пъти Винисиус бяха точни за впечатляващата победа на "белия балет".

С днешния успех Реал се изкачи на девето място в класирането и компенсира за изненадващото поражение срещу Лил в предишния кръг от турнира.

Борусия беше лидер до днес с две победи и голова разлика 10:1, но вече се намира на петата позиция с 6 точки, колкото имат Реал и още пет отбора.

Загубата от Лил беше първа за Реал Мадрид в Шампионската лига от май 2023 година, а на "Бернабеу" тимът не познава вкуса на поражението в любимия си турнир от април 2022 година.

Освен срещу класата на съперника, Борусия се изправи и срещу традицията да играе много трудно на "Сантиаго Бернабеу". До момента германците не са спечелили нито едно от осемте си гостувания на кралския клуб в евротурнирите - 2 равенства и 6 загуби.

Наставникът на Реал Карло Анчелоти направи три промени в сравнение с мача срещу Селта. Родриго партнираше на Килиан Мбапе и Винисиус Жуниор в атака, а Лука Модрич започна от първата минута и действаше в средата на терена заедно с Федерико Валверде. Малко пред тях беше Джуд Белингам. По левия фланг на защитата се завърна Ферлан Менди. Другите бранители пред Тибо Куртоа бяха Лукас Васкес, Едер Милитао и Антонио Рюдигер.

Сред резервите останаха Едуардо Камавинга и Орелиан Чуамени. Арда Гюлер, Ендрик и Даниел Себайос също се надяваха да се появят от пейката.

Треньорът на гостите Нури Шахин, който е бивш футболист на Реал, заложи на очакван състав. В предни позиции се разчиташе на Серу Гираси, подпомаган от Донийл Мален, Юлиан Брант и младока Джейми Байноу-Гитенс, който замести контузения Карим Адейеми. Двойка вътрешни полузащитници бяха Феликс Нмеча и Марсел Забитцер, а в центъра на защитата се появи Никлас Зюле. На вратата беше несменяемият Грегор Кобел.

Паскал Грос имаше лека травма и Нури Шахин логично предпочете да не рискува с него. Сред резервите бях още Емре Джан и Максимилиан Байер.

Началото беше много динамично и топката почти не се задържаше в средната третина на терена. Първата голова ситуация се откри пред Гираси, но той стреля право в ръцете на Куртоа. Реал се стремеше да атакува и по двата фланга, а в 8-ата минута силен удар на Мбапе беше блокиран и домакините стигнаха само до корнер.

Малко по-късно Байноу-Гитенс отново създаде напрежение пред Куртоа, но той излезе навреме и изпревари Мален. След 15-ата минута Борусия се настани по-продължително в противниковата половина. Това обаче не тревожеше футболистите на Анчелоти, които изчакваха възможности за контраатаки.

В 30-ата минута публката на "Бернабеу" замлъкна. Юлиан Брант се пребори за топката пред наказателното поле и я насочи към Гираси, той много умело комбинира с Мален, а нидерландецът простреля безпомощния Куртоа. Само след още 4 минути топката за втори път се озова във вратата на Реал. Нападението се разви по десния фланг, където Мален надигра Менди и центрира успоредно на голлинията за Гираси, а той протегна крак и удвои аванса на "жълто-черните".

Мадридчани реагираха като ужилени и Джуд Белингам пропусна отблизо с глава. "Лос меренгес" свиха обръча около наказателното поле на Борусия и в 37-ата минута последователно Родриго и Белингам нацелиха напречната греда. Гостите също не спираха да атакуват. Мощен далечен шут на Брант тества вниманието на Куртоа, който изби в корнер. Байноу-Гитенс също опита да изненада стража на Реал от далечна дистанция, но без успех.

Със старта на втората част домакините се опитаха да притиснат съперника. Валверде получи шанс да обстрелва Кобел, но ударът му беше блокиран. Борусия нямаше намерение да изпада в глуха защита и дори пресираше мадридчани в тяхната половина. В 63-ата минута Менди центрира опасно, но Мбапе не можа да засече топката, а Кобел отрази шута на Лукас Васкес. Последва още една добра намеса на стража на Борусия, този път след удар на Винисиус.

В 55-ата минута Нури Шахин извади единия от голмайсторите - Байноу-Гитенс, а вместо него се появи защитникът Валдемар Антон. Винисиус пробваше да стреля от всяка позиция, независимо дали имаше по-добре пласиран съотборник. Поредната контра на гостите накара Куртоа да избива в корнер силен удар на Мален.

В 60-ата минута Реал върна едно попадение. Продължителна атака на домакините обърка бранителите в "жълто-черно", а незабележимият до момента Мбапе центрира на главата на Антонио Рюдигер и той намали на 1:2.

Попадението даде желания импулс на "белите", които продължиха да налитат към вратата на Борусия. Футболистите на германския тим започнаха панически да чистят, а Реал усети припряността им и бързо изравни. Гола за 2:2 вкара Вини Жуниор в 63-ата минута, а Мбапе отново беше замесен в атаката.

След изравняването Нури Шахин реагира с още една смяна, като вкара в игра Паскал Грос на мястото на Мален. Едуардо Камавинга пък замени поуморилия се Лука Модрич в състава на Реал. Действията се пренесоха малко по-далече от вратата на Борусия, но всички очакваха финалния щурм към нея.

В 78-ата минута Винисиус показа скоростта си и потърси Мбапе с ниско центриране, но защитник на гостите изчисти в ъглов удар. В 80-ата Мбапе се освободи в наказателното поле и шутира от малък ъгъл, но Кобел спаси с крак. Французинът отново се озова на удобна позиция малко по-късно, но не можа да нанесе добър изстрел с глава.

Пълният обрат стана факт в 83-ата минута. След рикошет в Юлиан Брант топката попадна в Лукас Васкес и той я заби в мрежата с хубав диагонален удар, направил безпомощен Кобел.

Малко преди третия гол за Реал Максимилиан Байер можеше да се разпише за Борусия, но Куртоа се намеси и предотврати опасността, а секунди по-късно топката беше във вратата на гостите.

В 86-ата минута интригата окончателно изчезна. Винисиус Жуниор пробяга около 60 метра, Емре Джан не можа да го спре, а последвалият удар на бразилеца матира Кобел - 4:2.

Оставащите минути бяха протоколни, но мадридчани намериха мотивация да вкарат още един гол. Негов автор стана отново Винисиус в добавеното време. Всичко тръгна от технично отиграване на Арда Гюлер в средата на терена, а после Вини Жуниор демонстрира скорост и техника, преди да забие топката под напречната греда.

Бразилецът се разписа в трети пореден мач на Реал, след като вкара по веднъж срещу Виляреал и Селта в Ла Лига. Борусия пък допусна пет попадения за втори път през сезона след загубата с 1:5 от Щутгарт през септември.

Следващият мач на дортмундци е гостуване на Аугсбург в Бундеслигата, а на Реал Мадрид предстои първото за кампанията издание на "Ел Класико". Двубоят е на "Сантиаго Бернабеу" в събота.

В четвъртия кръг а Шампионската лига кралският клуб ще е домакин на Милан, а Борусия (Д) ще посрещне Щурм (Грац).

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти