Танак оглави класирането в шейкдауна преди рали "Централна Европа"

Заемащият второто място във временното класиране в Световния рали шампионат (WRC) Ойт Танак даде най-доброто време в шейкдауна преди предпоследния старта за сезон 2024 – рали „Централна Европа“. Състезанието се провежда на територията на три държави – Австрия, Германия и Чехия, а събитията днес и утре ще бъдат изцяло в Чехия.

В шайкдауна, който беше с дължина от само 2.11 километра, Танак зае първото място с време от 1:07.8, постигнато в неговото второ минаване. По този начин той победи с 0.2 секунди Себастиен Ожие, чийто рекорден резултат също дойде във второто минаване по тестовата отсечка. Тройката с пасив от 0.3 спрямо лидера оформи завръщащият се в WRC Такамото Кацута, който пропусна рали „Чили“ в края на миналия месец.

Лидерът в генералното класиране Тиери Нювил, който този уикенд ще може да си подпечата първата си титла в WRC, зае четвъртото място, на 0.7 зад съотборника си Танак. Белгиецът записа своя резултат в първото си минаване на шейкдауна, когато беше най-бърз от всички.

Ето от какво се нуждае Нювил, за да стане шампион още този уикенд

И в първото минаване, и в общото класиране от шейкдауна, зад Нювил се нареди Сами Паяри, който направи две минавания, в които даде времена със съответно 0.2 и 0.1 по-слаби от това на Нювил. Елфин Еванс, Андреас Микелсен, Адриен Фурмо, Мико Марчик и Йоан Росел оформиха топ 10 в края на шейкдауна преди рали „Централна Европа“.

Същинската част от 12-ия кръг за сезон 2024 в WRC започва в 16:05 часа българско време днес със суперспециалната отсечка „Велка Чучле“, която е с дължина от 2.55 километра. В 19:26 часа пък ще се бъде и първото минаване на „Клатови“ (11.78 км). Утрешният първи пълен състезателен ден предвижда общо шест етапа, по две минавания на три отделни отсечки. Това ще са „Клатови“, „Страшни“ (26.69 км) и „Сумавске Хостици“ (16.85 км).

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти