Левски удържа Шумен за първа победа в Sesame НБЛ

Отборът на Левски записа първата си победа за сезона в Sesame Национална баскетболна лига. Възпитаниците на Тити Папазов се наложиха като домакини над Шумен с 96:91 (20:21, 28:19, 20:18, 28:33) в столичната зала “Триадица”. Столичани нанесоха своя удар в края на втората и началото на третата четвърт, когато успяха да се отдалечат пред своя съперник с двуцифрена разлика. В последната част “сините” удържаха своя съперник и достигнаха до победата. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Двубоят в столицата започна равностойно, като опитните Златин Георгиев и Димитър Маринчешки записаха първите точки на сметката на Левски - 4:2. В първите минути се стигаше до няколко смени на водачеството, като тимът на Тити Папазов запази аванса си след тройка на Марио Боянов за 9:6. Домакините продължаваха да разполагат с аванс в рамките на четири точки, но отборът на Шумен вдигна темпото в средата на първата четвърт и стигна до нов обрат. Бенямин Зечич и Джакори Ийли комбинираха за серия от седем поредни точки за гостите и така те поведоха с 14:17. В крайна сметка съвсем минималната разлика се запази до края на първата четвърт, която приключи при 19:21 в полза на тима на Янко Янков.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Надлъгването между двата тима се поднови и на старта на втория период. Левски отново взе точка аванс чрез тройка на Лъчезар Димитров минута след началото на периода за 25:24. Асен Великов увеличи преднината на домакините до три точки при 28:25. И този път обаче отборът на Левски не можа да се откъсне напред, като вместо това Шумен пак обърна, този път с тройка на Баръш Мустафа за 29:30. И двата отбора разчитаха на точния си мерник от далечно разстояние през втората четвърт, като сега Мустафа отново наниза тройка, а след това вкара още две точки, за да поведе тима си към обрат при 34:36. Нито един от двата отбора не успяваше да намери пролука да се измъкне напред, като на влизане в последните две минути за първото полувреме Максим Бочев вкара тройка за 39:38 в полза на домакините. Веднага след това Шумен си върна преднината, но полувремето завърши със серия от девет поредни точки за "сините" - 48:40 на почивката.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Възпитаниците на Тити Папазов продължаваха да трупат преднина и на старта на третата четвърт. Те пренесоха силната си форма от края на първото полувреме и вече разполагаха с 12-точков аванс при 56:44 в своя полза. Освен това столичани пропуснаха и няколко добри възможности отдалеч, които ги лишиха от това да увеличат още повече разликата. Успешни изстрели на Марио Боянов и Златин Георгиев от тройката вдигнаха преднината на Левски до 15 точки при 64:49 в средата на третата четвърт. Отборът на Шумен започна леко да се пробужда, след като намали малка част от изоставането си, но така или иначе Левски остана лидер в резултата при 68:54. Гостите вкараха още четири поредни точки до края на частта и така дистанцията вече беше десет преди началото на последната четвърт - 68:58.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Възходът в играта на Шумен продължи да се усеща. Бенямин Зечич и Отас Айекекполор вкараха тройки, а след това Владислав Станев намали дистанцията до само пет точки при 73:68. Опитният Златин Георгиев успя до някаква степен да стопира набезите на своя съперник с кош за 75:68. Веднага след това Лъчезар Димитров също се развихри и изведнъж Левски си върна двуцифрената преднина при 80:68. Момчетата на Тити Папазов стигнаха и до 15-точкова преднина, но впоследствие Шумен направи финален опит да навакса своето изоставане. Отборът на Янко Янков сведе разликата до осем точки при 85:77 с оставащи около три минути до финалната сирена. Асен Великов и Лъчезар Димитров показаха хладнокръвие от наказателната линия и отново поведоха отбора си към двуцифрен аванс - 88:77. "Сините" запазиха двуцифрена преднина при 90:80, но след това Шумен се хвърли на финален щурм и намали изоставането си до само три точки при 92:89. Лъчезар Димитров вкара два от два наказателни удара, но след това Зечич върна двете точки за 94:91. Асен Великов и Максим Бочев също вкараха по един фал и така Левски спечели мача с 96:91. ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:ЛЕВСКИ: Лъчезар Димитров, Марио Боянов, Максим Бочев, Златин Георгиев, Димитър МаринчешкиШУМЕН: Бенямин Зечич, Баръш Мустафа, Дамян Минков, Ореолуапо Идоу, Джакори Ийли

Още от Баскетбол

Виж всички