Обявиха Александър Везенков за най-добрия играч извън НБА

Крилото на гръцкия Олимпиакос Александър Везенков получи признание от Националната баскетболна асоциация, в която се състезаваше през миналия сезон с екипа на Сакраменто Кингс.

Българинът бе посочен за най-добрия баскетболист, който играе извън НБА. Това ставя ясно от публикуваното от Лигата ежегодно проучване между генералните мениджъри на 30-те отбора, в което те отговарят на 50 различни въпроса.

Везенков получава 30 процента от гласовете на генералните мениджъри. Той изпреварва испанското крило на Олимпия Милано Никола Миротич и центъра от Кабо Верде на Реал Мадрид Еди Тавареш, които получават съответно 23 и 17 процента от гласовете. Българският национал бе сред посочените в класацията и през 2022 година, но тогава 45 процента от генералните мениджъри дадоха гласовете си за французина Виктор Уембаняма.

Везенков изригна на старта на сезона в Гърция

Генералните мениджъри определят настоящия шампион Бостън Селтикс като абсолютния фаворит за титлата и през този сезон. "Келтите" получават 83 процента от гласовете, а 13 процента за тима на Оклахома Сити Тъндър.

Лидерът на "гръмотевиците" Шай Гилджъс-Алекзандър пък е фаворит за наградата за "Най-полезен играч" с 40 процента от гласовете. Втори с 30 процента е словенецът Лука Дончич от Далас Маверикс, а настоящият носител на приза Никола Йокич от Денвър Нъгетс, миналогодишният Джоел Ембийд от Филаделфия 76ърс и Джейсън Тейтъм от Бостън са с по 7 процента.

Цели 77 процента от мениджърите биха започнали франчайз от нулата с първи избор на Виктор Уембаняма, който защитава цветовете на Сан Антонио Спърс.

По постове най-добрите играчи са Лука Дончич при плеймейкърите, Антъни Едуардс (Минесота Тимбъруулвс) при атакуващите гардове, Джейсън Тейтъм при леките крила, Янис Адетокунбо (Милуоки Бъкс) при тежките крила и Никола Йокич при центровете.

Везенков е най-скъпоплатеният баскетболист в Евролигата

Фаворит за наградата за "Новобранец на годината" е Рийд Шепард от Хюстън Рокетс, докато генералните мениджъри намират преминаването на Пол Джордж от Лос Анджелис Клипърс във Филаделфия 76ърс като най-силния летен трансфер.

За най-добър треньор генералните мениджъри посочват наставника на Маями Хийт Ерик Сполстра, който също така е най-добрият мотиватор и има най-добрите схеми за игра в защита.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти