Шанън Роубъри ще получи олимпийски бронз от Лондон 12 години след Игрите

Американската състезателка в средните бягания Шанън Роубъри най-накрая ще стане олимпийска медалистка - 12 години след като се състезава на Олимпийските игри в Лондон. Роубъри трябва да получи бронза, след като няколко състезателки във финала на 1500 метра при жените бяха дисквалифицирани заради допинг нарушения.

Роубъри първоначално завърши на шесто място, сега трябва да бъде изкачена до трето след решението на Спортния арбитражен съд (CAS) от миналия месец за дисквалифициране на резултатите от състезанието на Татяна Томашова между юни 2012 г. и януари 2015 г. след тестване за анаболни стероиди.

Роубъри все още не е сигурна кога и дали ще й бъде преразпределен бронзовият медал, тъй като Международният олимпийски комитет има окончателно одобрение за преразпределяне на медали, които са били присъдени по това време. Въпреки че знае, че това никога няма да й върне опита от олимпийския подиум, нито ползите, които идват от това да бъдеш олимпийски медалист, Роубъри казва, че чувства, че справедливостта най-накрая е въздадена.

“Това са едни от най-добрите новини, които съм получавала от много години. Много сълзи, проляни в миналото, довели до това, но и много вълнение. Мислех, че справедливостта никога няма да възтържествува“ каза Роубъри пред Washington Post.

Олимпийските 1500 метра за жени през 2012 г. бяха печално известни още преди последното решение на CAS. Пет от тринадесетте атлетки — включително златната и сребърната медалистки Аслъ Чакър Алптекин и Гамзе Булут —бяха дисквалифицирани в състезанието, което се смята за едно от “най-нечистите” в историята на леката атлетика.

Томашова изтърпя две години наказание за допинг, което изтече две години преди Лондон 2012.

“Фактът, че тя дори беше на стартовата линия, беше лудост. Просто ме разяждаше фактът, че може да има толкова много корупция и измама в нашия спорт“, добави американката.

След скандала Роубъри продължи да се състезава на световната сцена до 2021 г., включително на още една олимпиада, на която треньор беше арестуван по обвинения за допинг. Чувствайки се с разбито сърце, Роубъри не успя да събере страстта, която имаше към спорта в крайна сметка.

"Това беше още един нож в сърцето", каза Роубъри. "Сърцето ми беше разбито толкова много пъти от същото нещо, че просто не можех да стана за битка, която се чувстваше нагласена."

МОК все още не е потвърдил дали решението на CAS ще доведе до преразпределение. Организацията каза в изявление, че исканията за преразпределение се подават до Изпълнителния съвет на МОК, след като атлетите и санкционираните нации са изчерпали всички обжалвания и международната федерация, управляваща спорта - Световната атлетика, за лека атлетика - коригира резултатите. Томашова има срок до 3 октомври да обжалва решението на CAS.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти