Атлетико се добра до реми срещу Реал в мадридското дерби, което беше белязано от скандал

Отборите на Атлетико Мадрид и Реал Мадрид завършиха наравно 1:1 на „Сивитас Метрополитано“ в градско дерби от осмия кръг на Ла Лига. Гостите докосваха победата след гол на Едер Милитао (64’), но резервата на домакините Анхел Кореа (90+5’) донесе ремито в сблъсъка със своето късно попадение. В последните секунди на двубоя се стигна и до директен червен картон на Маркос Йоренте от състава на „дюшекчиите“. Трябва да се отбележи и факта, че в средата на второто полувреме мачът беше прекъснат за около 15 минути заради хвърлени предмети на терена от привърженици на „рохибланкос“.

Диего Симеоне извърши само две промени в стартовия си състав след драматичния успех с 1:0 над Селта. Капитанът Коке отстъпи мястото си на Родриго де Пол, а Хулиан Алварес беше предпочетен пред Джулиано Симеоне. Така аржентинецът си партнираше в нападение с Александър Сьорлот и Антоан Гризман, за когото това беше мач номер 500 в Ла Лига.

Карло Анчелоти също предприе само две промени след победата с 3:2 над Алавес. Даниел Карвахал се завърна като десен бек за сметка на Лукас Васкес, а капитанът Лука Модрич получи шанс за изява в средата на терена заради контузията на Килиан Мбапе. Така този път атаката беше оформена от тандема между Винисиус Жуниор и Родриго, на които помагаше най-вече Джуд Белингам.

Точно преди началото на мача феновете на домакините по целия стадион показаха впечатляваща хореография в клубните цветове – червено и бяло. На една от трибуните беше изобразена емблемата на Атлетико, а на друга с огромни букви беше изписано посланието: „До края на дните ми“.

Първото голово положение в мача отиде на сметката на „рохибланкос“. В деветата минута Алварес стреля от малък ъгъл, но Тибо Куртоа успя да избие топката. В 17-ата минута Федерико Валверде реши да тества рефлекса на Ян Облак с опасен изстрел от голямо разстояние, като вратарят съумя да отрази топката. Десет минути по-късно уругваецът опита да се разпише и при пряк свободен удар, но в този случай не намери целта.

В 36-ата минута Облак се справи с шут по земя на Джуд Белингам, а малко след това впечатли феновете на стадиона с финта си срещу Винисиус, който безуспешно се опита да му отнеме топката. Точно преди почивката Родриго се опита да си изпроси дузпа, но не получи такава, а секунди по-късно Куртоа улови топката след удар с глава на Сьорлот при корнер.

В 51-вата минута гостите предприеха късо изпълнение на корнер и това доведе до шут на Родриго от границата на наказателното поле, но топката прелетя над вратата. В 64-тата минута "лос бланкос" изпълниха по заучен начин и пряк свободен удар, като в този случай след центриране на Винисиус топката се озова при Милитао, който със своето воле откри резултата в полза на своя тим.

В минутите след попадението част от привържениците на Атлетико започнаха да замерят вратата на Куртоа с различни предмети. След като отправените от Матео Бускетс предупреждения не дадоха резултат, в 69-ата минута главният съдия прекъсна мача и нареди на играчите на двата тима да се приберат в тунела. След около 15-минутно прекъсване футболистите все пак се появиха обратно на терена и подновиха играта.

В 73-тата минута Винисиус опита далечен шут, но Облак успя да избие топката в корнер. Последваха две спречквания между играчи на двата отбора, но не се стигна до по-сериозни сцени. В 78-ата минута Кореа нанесе шут по земя, но изпълнението му се оказа неточно. Четири минути по-късно появилият се от пейката Самуел Лино със своя удар принуди Куртоа да се намеси.

В 89-ата минута влезлият като смяна Ендрик отправи снаряд от голяма дистанция, но топката мина покрай вратата. В самото начало на добавеното време Гризман изпълни пряк свободен удар, но не съумя да се разпише. Това обаче успя да направи Кореа в петата минута от допълнителните осем. Тогава резервата Хави Галан пусна извеждащ пас за аржентинеца, който с помощта на карамбол преодоля съпротивата на Куртоа и Милитао за изравнителното попадение в двубоя. Първоначално беше маркирана засада, но след намесата на ВАР голът беше признат за радост на домакините.

Въпреки че оставаше много малко време до края на мача, това не беше последната намеса на видеосистемата, тъй като в 99-ата минута главният съдия прегледа наново груб фал на Йоренте срещу резервата Фран Гарсия и реши да покаже директен червен картон на халфа на „дюшекчиите“. Във финалните секунди на срещата пък Робин Льо Норман и Орелиан Чуамени сблъскаха главите си при въздушно единоборство. След като и двамата се изправиха на крака, Бускетс даде последния съдийски сигнал в дербито, което този път не излъчи победител.

Така Реал Мадрид запази втората си позиция в класирането с актив от 18 точки, а с две по-малко Атлетико Мадрид заема третото място. Като големия печеливш от това равенство може да бъде определен отборът на Барселона, който е лидер с 21 точки.

АТЛЕТИКО МАДРИД - РЕАЛ МАДРИД 1:1

0:1 Милитао (64')

1:1 Кореа (90+5')

Атлетико Мадрид: Облак, Молина, Хименес, Льо Норман, Рейнилдо, Йоренте, Де Пол, Галахър, Гризман, Сьорлот, Алварес

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Рюдигер, Милитао, Менди, Валверде, Чуамени, Модрич, Белингам, Винисиус, Родриго

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти