Деян Нинов: Не ми харесват много неща в българския волейбол

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава с публикуването на интервюта на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, което ще се проведе на 28 септември в зала "Витоша" в София.

До всеки от 30-те кандидати бе изпратен набор от въпроси с краен срок за отговор по електронна поща до 12 септември 2024. Участието в това интервю е доброволно, като чрез него БФВ дава възможност на кандидатите да представят своите идеи и амбиции публично. Част от номинираните не отговориха на въпросника и поради тази причина няма да имат представяне в каналите на БФВ.

Интервютата ще бъдат споделяни до 27 септември, петък. Редът на публикуване ще бъде азбучен, като първо ще е на досегашните членове на УС, които имат номинации и за предстоящите избори. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на УС на БФВ?

- Здравейте! Приех номинацията ми за член на УС на БФВ, защото според мен е необходима спешна и сериозна промяна в начина на работа на федерацията. И съм готов да отделя от времето си и енергията си за да се подобрят нещата. Стоя и наблюдавам отстрани какво се случва в управлението на волейбола и нещата не са никак добре с малки епизодични проблясъци само и то основно при подрастващите, това е защото клубовете са намерили и изградили страхотни деца, както и сме си волейболна нация по принцип. Имаме страхотни млади таланти и поколения, някои несравними с връстниците си от други държави, както и винаги сме имали таланти само, че в последните години не можахме успешно да внедрим някои от тях в мъжкия национален отбор а други са пренебрегвани поради различни причини и обстоятелства. Със страхотното ни поколения момчета набор 2003г. една титла от голямо първенство не успяхме да спечелим пък и накрая даже на европейско не се класирахме. Дано поне с другият ни силен набор 2005г. да успеем да спечелим титла от голямо първенство. Позволявах си да отправям аргументирани критики с надежда нещо да се промени положително във федерацията но не. Много пъти също дори в неформални разговори с шефовете на федерацията съм споделял къде се греши, кое е неправилно и се допускат пропуски но пак нищо. И за това се съгласих и приех да бъда подложен на гласуване от клубовете за член на УС. Защото като искам нещо да се промени към добро от вън няма как в тази среда да стане, затова приех кандидатурата ми за член на управителния съвет. Ако бъда избран ще работя да променя от вътре някои неща в положителна посока.

Какво означава волейболът за Вас?

- Волейболът за мен е повече от любим спорт. От 24 години не съм имал и ден в който волейбола да не е под някаква форма част от моя живот. Дали чрез работа, тренировки, контакти с хора от волейбола или пък волейболни мачове и т.н.

Посещавате ли редовно мачове по волейбол – на клубен или национален отбор?

- Да посещавам, може би поне около стотина мача на година посещавам на всякакви отбори ... Благодаря за въпроса.

Какво не Ви харесва в работата досега?

Харесването или нехаресването са субективни понятия, може би по-добрата дума в спорта е правилна работа или неправилна работа, защото ако се работи правилно резултатите рано или късно ще дойдат, а като се работи неправилно, ни побеждава Мексико на мъже и т.н., Хърватска, Испания и то на домакинско европейско първенство пред пълна зала във Варна – точен пример за неправилна работа и за куп допуснати грешки от различно естество, на почти всички нива във федерацията.

По-лесен би бил отговора на въпрос какво ми харесва в работата на федерацията в последните мандати, но ще ви отговоря изчерпателно и конкретно какво не ми харесва и кое спорен мен не е правилно. Като ще започна малко от по-далече.

Дори и това т.нар. интервю за пред широката публика и обществеността, което се извършва в момента във връзка с предстоящото Общо събрание не ми харесва и е неправилно според мен, защото е безсмислено и ще ви обясня защо. Безсмислено е, защото членовете на УС се избират на Общо събрание от представители на клубове членове на БФВ а не се избират от кастинг или жури на реалити шоу за да са необходими подобен тип интервюта, чрез които да се били запознавали делегатите на предстоящото Общо събрание, с който и да е кандидат. Хората във волейбола се познаваме, комуникираме, срещаме се и т.н. за това според мен този ПР подход с тези интервюта е излишен, неподходящ и не е насочен към правилната група хора. И доказателство за това е че преди предното изборно събрание март миналата година пак правихте такива интервюта и положителен резултат нямаше. Избраният Управителен съвет след тези интервюта няма да се запомни положително от към постигнати спортни резултати или пък от към администрирането на детско-юношеският ни волейбол, защото само за година и половина се случи фиаското във Варна на домакинското ни европейско първенство при мъжете, не класиране за европейско за силният ни набор 2003г. момчета, не класиране на олимпиада при мъжете, направи се резил насред София и при момчетата под 18г. това лято и още и още.

Не ми харесва срастването на федерацията с един клуб.

Не ми харесва безпрецедентният хаос в детско-юношеският волейбол, за който аз говоря и предупреждавам от няколко години, но сега вече и от отговорните за това направление се констатира този факт.

Не ми харесва работата в националните гарнитури, защото там няма абсолютно никакъв обективен контрол – Треньорска комисия - НУЛА (даже не отговарят на запитванията към тях). Но пък дали така не е удобно на статуквото това нещо, за да се прокарват тясно клубни интереси по-лесно не знам. Видяхте какво стана при момчетата под 18 г., седем човека от един клуб, много неповикани, пренебрегнати заслужили да са там състезатели т.н., след което негативните резултати са на лице.

Не харесване е много меко казано, аз съм направо изумен от неразбирането на тази материя от хората управляващи реално волейбола в момента. И тук давам точни примери разбира се: Преди близо две години ги предупредих да не назначават Деси Величкова за треньор, защото това ще бъде грешка и е неправилно – от страна на шефовете на федерацията нищо - глас в пустиня. Дори и на заседание на УС се опитах да възпрепятствам това нещо но никаква чуваемост. Жалко ако ме бяха послушали нямаше да се случи този резил, на който всички станахме свидетели при момчетата под 18 г.

Не ми харесва това, че тогава пак в същия период обърнах внимание на шефовете на БФВ, че не е редно да има толкова много състезатели от един клуб в национална гарнитура, защото тогава пък бяха девет от един клуб, заедно и с двама треньора от същия клуб някои от които нямат абсолютно никаква работа в национален отбор и отново не бях чут. Никаква реакция и безскрупулна демонстрация на сила. Все още нямам обяснение как е позволено това безсмислено нещо.

Не ми харесва, че има назначен на щат координатор на националните ни отбори, който трябва да ги следи и координира тези неща, но видимо той не се справя с работата си или работи реално за хората от клуба, който е назначен, а не в интерес на българският волейбол.

Не ми харесва, че позволиха на един чужденец да деребейства в националните гарнитури на България при момчетата, като обслужва тясно клубни интереси и видяхме до къде доведе това нещо – не класиране на европейско със силният ни набор 2003г. момчета миналата година и резил на домакинско европейско при набор 2007г. момчета тази година. Дали пък така не е било удобно на хората, назначили го там също не знам. Аз също бих задал много въпроси ако имам тази възможност като вашата.

Не ми харесва да вземеш домакинство на Европейско за мъже във Варна и да назначиш неподходящ треньор да води отбора и да се изложим за пореден път и то пред пълни зали във Варна, това също никак не ми харесва. Не знам на вас дали ви харесва?

Да кажа също, че и съдийството на мачовете при подрастващите не ми харесва и не само, че не ми харесва, а то е трагично! Изпращал съм десетки сигнали и видео материали с фрапантни съдийски отсъждания и нищо едно голямо нищо!!! Вие знаете ли какво е да се ощетява труда на клубовете, на децата и на треньори по този начин от съдиите? Знаете ли как съдии режат безскрупулно глави и влияят пряко на резултатите от даден мач, класиране и т.н. и няма никакви последствия? Някъде е неволно от не можене но има и умишлени тесли. Как за пет години това управление не направи нищо ефективно в тази посока относно съдийството при подрастващите? Положителен резултат и в тази посока няма.

Не ми харесва да виждам български деца да отиват и да играят за други държави. Само да кажа, че и за това нещо предупреждавах, обяснявах дори и пред Общото събрание март миналата година, резултатът беше дори още по-плачевен – направен бе опит да ми се наложи цензура, смешна работа. Вместо да се вслушат в това, което им казвам власт имащите и да се замислят върху грешките си, те тръгнаха в посока да се опитват да налагат цензура на представител на клуб, защото е изказал мнение и е поставил въпроси където му е точно мястото – пред Общото събрание на федерацията. И до къде стигнаха с това нещо, какво постигнаха ...

Но сега виждам вече, че има някакъв напредък и едно много закъсняло осмисляне на нещата, вече се признават публично грешки от шефовете и то точно за нещата, които казвах и една част споменавам тук в това „интервю". Защо беше необходимо да се стига до тук? Не знам. Волейболът това не го заслужава, не може федерацията да бъде превръщана в училище за управленци по метода проба-грешка, не е ок това.

Преди да гледаме каква е историята на бъдещето нека да се замислим пък каква ни е историята на настоящето...

Не ми харесва федерацията да заема публично политически позиции, както го направи точно преди четири години, това също е недопустимо. Една национална спортна организация би трябвало да бъде равно отдалечена от всички партии и политиката като цяло. Взаимодействията на спортна организация от такъв ранг като БФВ с изпълнителната и местната власт трябва да бъдат единствено и само институционални, поне публично разбира се.

Не ми харесва във федерацията да се назначават на работа некомпетентни хора.

Не ми харесва да се изразходват средства за безперспективни дейности като този т. нар. „Турнир на талантите" – пълна и излишна измишльотина, която нищо перспективно не произвежда а повече ми прилича на зелено училище ...

Кои от Вашите качества и контакти ще бъдат полезни за следващите четири години в работата на БФВ?

- И този е от интересните въпроси! Да говоря сам за себе си какви качества притежавам също ми се струва ненормално за темата кандидат за УС на БФВ, за кандидат за участие във фермата сигурно е подходящ въпроса, това кои от моите качества биха били полезни на БФВ, могат да го преценят хората, които ме познават и с които съм работил, както и клубовете на първо място, които ще гласуват на Общото събрание.

Същото важи и за контактите ми. Ще кажа само, че имам достатъчно контакти и ако видя, че се сформира добър и можещ управленски екип бих разговарял и с други сериозни хора в опит да бъдат привлечени в каузата български волейбол.

На въпроса ще се опитам да ви отговоря по следния начин: Имам необходимите образования за управление в спорта, както и притежавам необходимият опит с оглед на това, че съм от 24 години съм във волейбола под всякаква форма – като състезател, като треньор и като ръководител. През този период съм видял и преживял какво ли не. Но такова нещо, като последните години не е било.

Изградил съм от нула един от водещите клубове при подрастващите в мъжко направление и продължавам да го правя, защото съм убеден, че работата с децата и младежите е най-важната в целият ни спорт и респективно във волейбола.

От финанси и маркетинг не разбирам, но и както виждаме от прокламиранията на федерацията, там всичко е цветущо и не е необходимо да се правят промени. Богата федерация сме с много пари от различни спонсори, с рекламни договори, с пари от държавни институции и т.н. Имаше и грандиозно честване на 100 годишния юбилей супер. Дават се стотици хиляди в евро на чуждестранни треньори, въобще там явно сме много добре във финансите имам предвид. Невероятна медийна и маркетинг политика се води, достигане до всички и навсякъде - хубаво, добре, чудесно, там също явно сме много добре. С изключение на моментите, в които каналите за комуникация на федерацията изглеждат като пресцентър на един клуб, а клубовете членове на федерацията са към 130.

Но спортът се измерва в спортни резултати, а не по това колко публикации сме направили в социалните мрежи и колко много пари даваме на чужденци за треньори. Спортни резултати. Бих бил полезен в спортно техническо отношение и контрола над целият процес. Защото там не сме добре, особено при мъжете и жените в последните години резултатите са под възможностите ни категорично. Вече изгубихме за съжаление много позиции и място сред най-добрите в този спорт при мъжете най-вече. Не се гледа в момента на нас като водеща волейболна сила при мъжете. А това е резултат от грешни управленски решения и действия. Там ако бъда избран ще да бъда полезен, поне до толкова, колкото зависи от мен.

Аз ако бях в Управителният съвет на пример, никога нямаше да бъде допуснато това нещо, което се позволи миналата година във Варна на европейското а именно: треньорският щаб да спят в един хотел близо до залата, а състезателите да спят на разстояние 20-30 км в друг хотел, без никакъв контрол на режима, без организация и дисциплина ... Не виждам никакъв компетентен контрол върху поставените цели и задачи в спортно-техническо отношение а такъв е необходим. Все си измиваме ръцете с треньорите, че видите ли не им се бъркаме в работата и им гласуваме доверие и те си носели после отговорност. И толкова не можаха да разберат, че треньорът идва и си заминава просто им е такава професията, ама резилите си оставят за нас. Какво от това примерно като си направил добър маркетинг и си напълнил залата във Варна, като ни победи който ни хвана!? Победите продават по-добре от всичко и те са най-важни. Също не знам дали имаме и начертана поне четири годишна програма или стратегия за следващия олимпийски цикъл. Три поредни олимпиади пропуснахме при мъжете, в цялата история на волейбола това не се е случвало. Трябва да се направи всичко възможно да не станат четири поред. Знаем, че работата на последните няколко Управителни съвети не е била от най-конструктивната и продуктивна но се надявам нещата да се променят. Надявам се там да бъдат избрани хора, които са направили и изградили нещо, а не такива, които са внедрени само да вдигат ръчичка като гласуват каквото им кажат. Или пък такива, които да дърпат чергата към себе си или собствения си клуб. Дано да бъдат избрани хора с експертиза и компетенция, които ще предадат допълнителна стойност на организацията. Това, че някой е бил волейболист или е играл волейбол не е критерии за потенциално справяне с тази работа. Даже напротив примери за несправяне с управленска работа на хора играли волейбол имаме и в момента много.

Относно работата на БФВ за следващите четири години, лично аз не съм сигурен дали избраният председател и Управителен съвет в края на месеца ще изкарат пълният четиригодишен мандат.

Кои неща бихте променили в работата на БФВ?

- На първо място бих действал и работил единствено и само с мисъл за клубовете, защото федерацията е на клубовете, а не на някой друг. Другото важно нещо според мен, което е добре да се случи е членовете на Управителния съвет да бъдат по оперативни и продуктивни, като заедно в екип с административният директор, комисиите и хората на щат във федерацията да извършват цялостната оперативна работа във федерацията, а председателят ще е по-добре да има повече представителни, международни и институционални функции, както също така най-важната е да осигурява пари, с което Любо Ганев казва, че се справя много добре. По възможност ще е по-добре председателят по-малко да се занимава с оперативна работа, това ако стане, би било още една промяна към добро според мен и голяма стъпка в правилната посока. Тук е важно да отбележа, че най-важна е работата в екип, защото човек сам нищо не може да промени. Ако се изгради качествен управленски екип нещата ще се подобрят. Двете направления, в които е необходима спешна промяна и бих работил за такава са следните:

1. Обективна и правилна работа в националните отбори респективно чрез координирането им, контролирането им чрез треньорската комисия, която в момента на практика не съществува. За четири години и половина една работеща Треньорска комисия не се направи – загубено време за волейбола, ако гледаме голямата картинка като цяло ...,

2.Администрирането на детско-юношеският волейбол – там думите са излишни много мога да кажа но в момента няма и смисъл. Предупреждавах и посочвах конкретно къде са ни слабостите и там но отново не бях чут. И ето вижте до къде стигнахме 52 клуба изказаха недоволството си в подписка. Отново причината е в грешните управленски решения, най-вече кадрови такива. От човешкия фактор зависи всичко и като се назначен неправилни и не можещи хора, това става, което е в момента.

Кое ще е първото предложение, което бихте дал, ако бъдете избран за член на УС?

- Сред първите неща, които ще предложа е да се улеснят клубовете относно документацията им за съдийските хонорари, като да се обмисли вариант в който да се промени организацията и да се улеснят клубовете. Защото клубовете не сме счетоводни кантори да изготвяме счетоводни документи на федерацията за първенствата, които реално трябва федерацията да организира. Даваме стотици хиляди евро за треньор, а не можем да направим така, че да подпомогнем логистично клубовете в това отношение, това е несериозно.

Другото нещо, което ще предложа е внимателно преразглеждане на всички треньорски договори и анализ дали е рентабилно и честно спрямо клубовете, да се плащат толкова много пари срещу съвсем скромни резултати. Бих попитал всеки един клуб дали е съгласен и според него дали е правилно да се дават толкова много пари за треньор чужденец. Също бих предложил и внимателно разглеждане и анализиране работата на координатора на националните отбори. Защото, според мен не е нормално да се позволи на национален отбор и то мъже случилите се неща миналата година на домакинското европейско първенство във Варна – казвам си го направо: според мен това е за освобождаване от заеманата щатна длъжност.

Предвид изискването на правилника за работа на УС в кои комисии смятате да участвате?

- Ако бъда избран за член на Управителният съвет и ми бъде гласувано доверие от Управителният съвет, според мен бих бил полезен в Треньорската комисия и комисия Детско-юношески волейбол, които на практика е необходимо да се изградят на ново. Едната направи куп бели на клубовете, а пък другата реално не функционира. Заедно със Съдийската комисия това са едни от най-важните комисии и не се направи нищо съществено за тях.

Какви конкретни ангажименти лично бихте поели?

- Конкретният ангажимент, който бих поел е да бъда гласа на клубовете в Управителния съвет. В никакъв случай да не си премълчавам, ако се взимат грешни и неправилни, според мен, решения. Като ще работя това да не се случва, както беше до сега. Ще осъществявам контрол, за да не се случват подобни резили като гореспоменатите. Трябва да се мисли преди да се вземе дадено решение, до какво ще доведе това а не след това да се чудим и оправдаваме, защо така се е получило. Необходими са правилни и превантивни действия преди нещо да се случи.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти