БФВолейбол организира Треньорски семинар в София, сред лекторите ще бъде Антонина Зетова

Българска федерация по волейбол заедно с Министерство на младежта и спорта и Национална спортна академия "Васил Левски" организират национален семинар за треньори.

Събитието ще се проведе на 25 септември, сряда, от 14:00 часа в зала 3 на спортната академия. В програмата са заложени три панела с участието на именити специалисти в областта - Антонина Зетова, доц. Георги Божилов и Никола Димитров.

"Системи на посрещане на начален удар" е темата на Антонина Зетова.

Тя е една от големите легенди на женския волейбол в България. През тази година спечели европейската титла като селекционер на националния отбор за жени до 18 години. Има дългогодишна и успешна кариера като състезател, а към момента е част от треньорския екип на ЦСКА заедно с Юлия Иванова. Родена в Плевен, но израства в спортното училище в Русе. На 16-годишна възраст става част от състава на ЦСКА в продължение на 5 години. В чужбина е играла за отбори в Турция, Италия, Испания и Гърция. С националния отбор на България печели бронзов медал от Европейското първенство във Варна през 2001 г. Като треньор има и бронз от Световно първенство за жени под 21 години, спечелен през 2017-та. На клубно ниво най-големият ѝ успех е спечелването на Шампионската лига през 2005/06 с екипа на италианския Перуджа. Триумфира още в турнира за Купата на CEV през 2004/05, а през 2007 г. вдига и трофея от Чалъндж къп.

"Личностни психологически характеристики на волейболистите" е темата на доц. д-р Георги Божилов, който работи към НСА във Факултет „Педагогика" (ръководител на катедра "Баскетбол, волейбол, хандбал", сектор "Волейбол").

Бивш национал и състезател на Локомотив (София) и НСА, има златен медал от Балканско първенство през 1982 г. В периода 1988 – 2003 г. е треньор на представителния волейболен отбор жени на НСА. По настоящем е водещ специалист по волейбол на студенти – бакалавър и магистър. Научните му интереси са в сферата на високото спортно майсторство, технико-тактическа подготовка, тактическо мислене и антиципацията в игровите действия на волейболистите, индивидуални тактически действия във волейбола, статистика за волейболно разузнаване във волейбол и др. Има над 40 публикации в страната и чужбина.

Презентация ще има и ас. Никола Димитров, който през последните години е един от водещите лектори на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) по проекта "С волейбол на училище". Той участва във всяка една Треньорска конвенция на CEV и задачата му сега е да синтезира най-интересните теми от петото издание на международния семинар, който се проведе в София (13-15 септември). Димитров е и магистър по технологии, иновации и предприемачество. Завършил е университет в Шефийлд, където защитава дисертация на тема "Управление на комплексни и хаотични организации в югоизточна Европа: ключови фактори и инструменти за управление" (октомври, 2009 година).

Семинарът е задължителен за треньорите, които попадат в програмата на ММС, но е отворен и за всички желаещи.

Националният треньорски семинар се организира с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и е финансиран по "Програма за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване на спортните федерации за 2024 г.", както и с любезното съдействие на Национална спортна академия "Васил Левски".

"Българската федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, с чиято помощ се реализират програми и инициативи за повишаване на квалификацията на треньорите по волейбол в България – фондация "За пример", Amusenet, EGT, Лидл България и Гаритидж парк", се казва в съобщение на централата.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти