Най-големите имат честта да открият новата Шампионска лига

След дълги години в един формат Шампионската лига отваря нова страница в историята си. С шест двубоя днес се слага началото на т.нар. основна фаза, която заменя добре познатата досегашна групова такава. Броят на клубовете в нея пък се увеличава от 32 на 36. Символично е, че участници в първите двубои са четирите клуба с най-много трофеи в историята на надпреварата - Реал Мадрид (15), Милан (7), Байерн (6) и Ливърпул (6).

Добрата новина е, че Sportal.bg ви предоставя изключителната възможност в реално време да следите всичко най-интересно в късните мачове (от 22:00 часа) чрез платформата Champions TV на maxsport.sportal.bg/championstv/.

Всички тимове ще са част от общо класиране и всеки ще играе по осем мача - всичките срещу различни съперници, като четири от тях ще са домакинства, а останалите четири - гостувания. Тези двубои ще се състоят между 17 септември и 29 януари.

Първите осем в крайното класиране на основната фаза продължават директно към осминафиналите. Следващите 16 състава (от 9-о до 24-то място) отиват на допълнителен елиминационен кръг, като победителите в тези осем двойки ще се присъединят към класиралите се вече осем отбора. Заелите от 25-а до 36-а позиция отпадат с приключването на основната фаза в ШЛ, като никой от тях няма да се прехвърля в Лига Европа или Лига на конференциите.

Мачовете в ШЛ пак ще се играят във вторник и сряда, като само през настоящата първа седмица такива ще има и в четвъртък по изключение. Другото ново е, че тази седмица е запазена само за ШЛ. Лига Европа и Лига на конференциите, които също ще са по тази нова схема с основна фаза, започват съответно на 25 септември и 3 октомври.

Програмата тази вечер се открива със срещите Йънг Бойс - Астън Вила и Ювентус - ПСВ Айндховен, които започват в 19:45 часа. На сблъсъка в Швейцария ще има и българско участие в лицето на четирима съдии, от които Георги Кабаков ще бъде главен.

За Астън Вила това е завръщане в най-силния клубен турнир за първи път от триумфа му през далечната 1982 г., тогава все още под името КЕШ. Някои ще кажат, че англичаните нямат опит в ШЛ, но пък на пейката си имат Унай Емери за мениджър. Йънг Бойс влиза в двубоя със самочувствието на първенец на Швейцария и натрупана увереност от доста евродвубои през последните сезони.

На голямата сцена, но само след един сезон отсъствие, се завръща и двукратният шампион в турнира Ювентус. С нов треньор и амбиции “бианконерите” жадуват отново да играят по-сериозна роля. Срещу тях обаче като за начало се изправя ПСВ, който през миналия сезон стигна до златото в Нидерландия, а и през новия в шампионата досега има само победи.

Акцентът в късната програма е дуелът между Милан и Ливърпул в Милано. Каквото и да се говори за този сблъсък в исторически план, няма да бъде достатъчно. И тук имаше треньорски промени, заради което Пауло Фонсека (Милан) и Арне Слот (Ливърпул) са амбицирани да се докажат и на тази сцена.

Големият фаворит почти всеки сезон и действащ носител на трофея Реал Мадрид също слага началото на поредната си кампания в ШЛ днес. “Белите” са домакини на изненадващия сребърен медалист в Бундеслигата Щутгарт. Играта на испанците не е толкова убедителна, а и редицата контузии започват да затрудняват наставника Карло Анчелоти. За “швабите” това е първи мач в турнира от 14 години насам.

Шесткратният шампион Байерн (Мюнхен) също е в графата на отборите с нови треньори. Домакинство на Динамо (Загреб) е първият тест пред Венсан Компани начело на германците в турнира.

В последния сблъсък съперници са португалският първенец Спортинг (Лисабон) и Лил.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти