Испанската футболна фиеста продължи с олимпийско злато

Испания стигна до пореден триумф това лято. “Фуриите” спечелиха златните медали във футболния турнир при мъжете на Олимпиадата в Париж. На финала на “Парк де Пренс” те победиха домакините от Франция с 5:3. “Петлите” поведоха рано, но три гола на Испания в рамките на 10 минути промениха тотално развоя на мача до 28-ата минута.

Резервата Магнес Аклиуш върна надеждите на Франция в 79-ата минута, а в самия край се стигна до дузпа, която Жан-Филип Матета реализира и резултатът стана 3:3. Стигна се до продължения, в които Испания нанесе нов удар. В 100-ата минута резервата Серхио Камейо отбеляза красив гол и даде нова преднина на гостите. Камейо се разписа отново в края на второто продължение, за да подпечата успеха на “фуриите”.

Така след триумфа на Евро 2024 и успехите на юношите и девойките до 19 години на еврофинали Испания е и на олимпийския футболен връх.

Французите поведоха още в 11-ата минута, след като удар на Енцо Мило прати топката в мрежата след неумела намеса на вратаря на съперника Арнау Тенас. Отборът на Тиери Анри доминираше в този период, но нещата бързо се промениха. В 18-ата минута Фермин Лопес изравни с петия си гол от началото на турнира. Играчът на Барселона получи топката от Алекс Баена.

Фермин отбеляза втория си гол в мача в 25-ата минута след нова отлична атака на “фуриите”. Три минути по-късно испанците поведоха с 3:1 след великолепно изпълнение на фал от страна на Баена. Това развитие обърка домакините и те нямаха отговор до почивката.

Испания започна по-добре втората част и имаше контрол върху случващото се на терена. Анри видя, че нещата няма да се получат по този начин и направи смени малко след почивката. Това сякаш даде резултат и “петлите” се активизираха. В 57-ата минута те имаха отличен шанс да намалят, но ударът на Коне с глава срещна горната греда. Малко след това съперникът им имаше шанс, но Миранда стреля над вратата.

Франция увеличи натиска, но Тенас направи прекрасно спасяване, за да спре Коне в 72-ата минута. Пред неговата врата имаше и други опасни ситуации и гол падна в 78-ата минута. Резервата Аклиуш върна надеждите на домакините след центриране на Олисе. Това доведе до още по-активна игра от страна на “петлите”, които имаха сериозно предимство в този период. В самия край на редовното време се стигна до дузпа за нарушение срещу Калимуендо, който също влезе като резерва. Матета застана зад топката и не сбърка, изравнявайки за 3:3.

В продълженията резервата Серхио Камейо се превърна в герой за Испания. Той се разписа в 100-ата минута, а след това още веднъж в края на второто продължение.

ФРАНЦИЯ - ИСПАНИЯ 3:51:0 - Мило (11)1:1 - Фермин Лопес (18)1:2 - Фермин Лопес (25)1:3 - Алекс Баена (28)2:3 - Аклиуче (79)3:3 - Матета (90+2)3:4 - Камейо (100)3:5 - Камейо (120+1)

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти