Според боксьорка в категорията на Лин Ю Тин трябват повече факти по казуса

Дискусиите относно участието на Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпиадата може да имат отражение върху психичното здраве на боксьорките, каза австралийката Тина Рахими, призовавайки хората да изчакат повече подробности по темата.

Българката, победила Имане Хелиф: Не я бих трудно, но не е редно да я пускат срещу жени

Рахими се състезава в същата категория на Лин Ю-тин, която заедно с алжирката Хелиф бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство, след като не успеха да преминат теста за полова идентичност.

Унгарската федерация възразява срещу двубоя на своя боксьорка с Имане Хелиф

Международният олимпийски комитет заяви, че решението на Международната боксова асоциация (IBA) да дисквалифицира боксьорките миналата година е основната причина за скандала.

МОК защити решението си да позволи на Имане Хелиф и Ю-Тин Лин да се състезават

Рахими, който загуби от полякинята Юлия Шеремета в петък, помоли критиците да помнят, че Хелиф и Лин също са "хора".

"Вярвам, че това оказва наистина огромно влияние върху психичното здраве на хората. Такава голяма полемика е наистина ненужна, освен ако няма сигурни факти, които да докажат, че случаят е такъв", заяви австралийката.

Запитана за мнението й за спортистите с мъжки хромозоми, които се състезават в женските състезания, Рахими каза: "Не знам къде са доказателствата за това. Очевидно мъжете трябва да участват в мъжкия спорт, а жените трябва да участват в женския".

Лин трябва да се изправи срещу българката Светлана Каменова в неделя, след като Хелиф излиза срещу Лука Анна Хамори от Унгария по-късно днес.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти