Sportal JAM: Везенков и Гавалюгов - светъл лъч в българския баскетбол

Най-горещата тема в баскетбола през последните дни несъмнено е завръщането на Александър Везенков в Олимпиакос, а именно това е и темата на Sportal.bg. За да разнищим случилото се, колко добре е това за българската баскетболна звезда и защо напусна НБА, поговорихме със старши-треньора на Черно море Тича Георги Давидов и неговият помощник в тима на "моряците" Веселин Веселинов.

"Това беше една сага за нас зрителите отстрани, която продължи известно време и имаше две мнения естествено - да остане в НБА или да се върне в Олимпиакос. Но ми се струва, че най-правилното решение е в главата на самия Везенков, това как той се чувства и как той усеща нещата. Ние не можем да предположим каква е била ситуацията в НБА, как е бил третиран там, как се е чувствал, дали се е чувствал добре. Мисля, че в момента имаше страшно напрежение при него, но съм сигурен, че в момента е вече по-спокоен. Предлагам да го оставим да си приеме новия-стар отбор и да сме с зад него, защото той е най-добрият български баскетболист, нашата баскетболна икона. Нека да не го караме да съжалява за нищо. Аз съм сигурен, че той вече не съжалява за нищо, отива си там, където е обичан и уважаван и според мен това не може да бъде грешка. Оставяме на анализаторите да казвам защо, как и трябвало ли е да остане в НБА. Може би да, може би не, но това вече е факт. Това беше сага за всички нас, но в крайна сметка това беше една много голяма сделка, в която бяха включени Олимпиакос, Сакраменто, Торонто и донякъде Панатинайкос. Ние не знаем дали не е имало и някой друг отбор около това нещо, но в крайна сметка трансферът е факт и аз лично му пожелавам успех.", заяви Георги Давидов по повод трансфера на Спортист №1 на България в гръцкия гранд.

"Смятам, че за него не е било много лесно решение. Предполагам, че до последно се е чудил какво да направи. За мен е най-важно, че той сам е взел това решение и дори да мине време смятам, че няма да съжалява. Лично аз смятам, че в НБА незаслужено не му се даваше толкова много шанс. Знаете, когато един играч е в най-силните си години и стои на пейката, малко или много ти се смачкваш, не се чувстваш комфортно и започваш да се съмняваш в своите възможности. Точно това пропиляване на време и да стои на пейката, при положение, че аз съм сигурен, че е бил по-добър от някои от отбора на Сакраменто и не му се даваше шанс, може би точно това е наклонило везните. Защото знаем, че в Гърция той се чувства като у дома си, има доверието на треньора, една много добра атмосфера за един състезател, за да покаже пълния си потенциал и да печели мачове. Дали трябваше да опита в Торонто или не, нещата може би са 50/50. Това са му най-силните години, той сега ще навърши 29 години, ако още една година стои там и не получава минутите, след това ще се върне много по-смачкан. На този етап смятам, че е взел правилното решение.", изрази своето мнение и Веселин Веселинов.

Освен случващото се около най-голямата ни звезда в баскетбола Александър Везенков, интересна е ситуацията и около най-големият ни талант Александър Гавалюгов, за когото също поговорихме доста. 18-годишният гард продължава развитието си в престижния колеж в САЩ Виланова, а това изглежда като още един светъл лъч в родния баскетбол.

"Познаваш Сашко от много малък, от дете. Много харесвам такива състезатели, Везенков е същият, които са отдадени на баскетбола. Това е неговата цел в живота, това иска да постигне и прави всичко възможно да го направи. Имат си план като семейство и той като състезател и си го следват стъпка по стъпка и надграждат всяка година. В момента направи страшен пробив, това е много добър университет - шампион в NCAA. Да не говорим изобщо какво е и като организация. По-различен е от Везенков, в моите очи е повече НБА играч, повече НБА проспект, защото той е страшно силен 1х1, доказал го е. Смятам, че през тези години във Виланова ще заякне и още повече, защото всички знаем за какво става дума там - за каква организация, какви треньори. Ако прояви търпение през следващия сезон и в следващите две-три години, нещата му се развият добре и е здрав, ще излезе на съвсем различно ниво състезател. ", смята Давидов.

Какво още споделиха баскетболните специалисти пред нашата камера - вижте във видеото!

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти