Баная най-бърз пред Маркес в първата тренировка на "Ассен"

Световният шампион Франческо Баная не записа най-доброто време в хода на първата тренировка пред Гран При на Нидерландия в MotoGP, но въпреки това той оглави класирането в края на 45-минутната сесия.

В нейния край Фабио Ди Джанантонио от VR46 Дукати направи по-бърза обиколка от тази на Баная, за да излезе начело с аванс от 0.087 секунди спрямо Баная. Ди Джанантонио обаче загуби своето постижение заради излизане извън границите на пистата в последния шикан, което го смъкна до седмото място.

Това върна първата позиция на Баная, който оглави класирането с време от 1:32.401 и аванс от 0.065 спрямо бъдещия си съотборник Марк Маркес, а тройката с пасив от 0.100 оформи Раул Фернандес от Тракхаус Априлия. Фабио Куартараро и Маверик Винялес допълниха топ 5 в края на първата сесия на легендарната писта „Ассен“. Двамата изостанаха със съответно 0.193 и 0.277 от Баная.

Първата тренировка в Нидерландия премина без нито едно падане на пистата, но пък имаше едно такова в бокса. То стана в самото начало на сесията, когато Алейш Еспаргаро загуби равновесие при потеглянето си от гаража на Априлия и се озова на земята.

Впоследствие испанецът бързо се изправи и излезе на пистата, но след само няколко завоя отби с повреда в своя основен мотор. С втората си машина обаче Еспаргаро влезе в челната шестица, като пасивът му от лидера Баная бе 0.287. Неговият близък приятел, водачът в генералното класиране Хорхе Мартин, имаше една разочароваща сесия, в която завърши едва десети, на 0.526 зад победителя в тренировката.

Уикендът за Гран При на Нидерландия, осми кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава този следобед в 16:00 часа българско време с втората тренировка. Както винаги тя ще определи кои ще са десетимата пилоти, които ще се класират директно за втората фаза на утрешната квалификация.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти