Вики Томова победи №26 в света, дебютира в Топ 50

Виктория Томова изигра пореден великолепен мач и се класира за четвъртфиналите на WTA 500 турнира на трева в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от над 802 хиляди евро.

Първата ракета на България, която тръгна от квалификациите, победи убедително с 6:4, 6:2 световната №26 Линда Носкова и записа трети пореден мач без загубен сет в подгряващия турнир за "Уимбълдън". Срещата продължи точно 70 минути. 29-годишната софиянка проби за 2:1 в първия сет и без да допусне рибрейк го спечели с 6:4. Във втората част Вики поведе с 4:0 и затвори мача в своя полза с 6:2.

С успеха днес Томова се реваншира за загубата си от Носкова през 2022 година на “Макарска Оупън” с 3:6, 3:6 и натрупа 1136 точки за световната ранглиста, с които ще дебютира в топ 50.

За българката това бе и втора победа над тенисистка от Топ 30 през годината, след като в първия кръг на "Ролан Гарос" тя надигра тогавашната №18 Екатерина Александрова.

19-годишната Носкова е най-предно класираната тийнейджърка в световния тенис към този момент. Тя е шампионка на “Ролан Гарос” за девойки, а големия си пробив при жените направи в началото на миналия сезон, когато достигна до финала на силния турнир WTA 500 в Аделаида (Австралия), побеждавайки по пътя си Дария Касаткина, Виктория Азаренка и Онс Жабюр. В началото на 2024-та Носкова достигна до 1/4-финалите на Откритото първенство на Австралия след успех срещу №1 в света Ига Швьонтек.

Българката ще играе за втори път в своята кариера на 1/4-финал в сериите WTA 500. Предишният случай, в който Томова стигна до тази фаза на толкова елитен турнир в професионалния тур, беше също на трева - в Истборн (Англия) през 2022 г. Тогава тя отстъпи на италианката Камила Джорджи с 2:6, 1:6. В опит да подобри класирането си на турнир от такъв ранг Вики ще премери сили с победителката от мача между №4 в схемата Беатрис Хадад Мая от Бразилия и Анна Блинкова от Русия.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти