Как би паснал Везенков на Сан Антонио Спърс?

Феновете на Сан Антонио Спърс посветиха специален материал на Александър Везенков и Василие Мицич, озаглавен “Спърс трябва да обмислят привличанията на двама бивши MVP в Евролигата”. Крилото на Сакраменто Кингс е на изхода на “Голдън 1 Сентър” и е твърде вероятно той да си има нов отбор през следващия сезон в НБА. По този повод от фенската общност на “шпорите” в сайта poundingtherock.com обясниха защо ръководството на тексасци трябва да се възползва от шанс да вземе българския национал.

Агентът на Везенков призна: От Панатинайкос ми се обадиха

“Разтягането на паркета и стрелбата от тройката се превърнаха в сериозен проблем за Спърс през последните години. Твърде много от играчите в отбора не могат да стрелят добре и не са достатъчно постоянни, за да се възползват от пропукванията в съперниковите защити. През миналия сезон Сан Антонио завърши на 11-о място по брой опитани стрелби от тройката, но приключи сезона на 28-ата позиция по успеваемост от далечна дистанция. Това показва, че техните опоненти са били окей с идеята да позволят на “шпорите” да стрелят, тъй като знаят, че процентът им е нисък.

Като цяло отборът ще трябва да се справи по-добре с това, но Саша Везенков може да помогне много на Спърс в това отношение. Най-полезният играч в Евролигата за 2022-ра се присъедини към Кингс през миналия сезон, но не успя да намери ролята си и в крайна сметка записа средно по 12 минути на мач, записвайки 42 мача през целия сезон, като имаше проблеми и с контузия. В лимитираната си роля крилото все пак успя да изстреля 120 тройки и да отбележи 45, за да завърши годината с 37.5% успеваемост. Единствените двама играчи с по-добър процент на стрелба в Сан Антонио през сезона бяха Дъг МакДермът и Чеди Осман, които Везенков би заменил, ако пристигне в Спърс. Везенков е солиден стрелец и може да се възползва от пролуки, така че защитите на другите отбори трябва да бъде внимателна с него.

Везенков е приоритет на Панатинайкос, но “детелините” имат резервен вариант

Както и при Мицич, защитата също е проблем за Везенков. Той е добър борец в защита, но опонентите може и да акцентират върху това да атакуват през него на пик-н-рол, особено при смени. Наличието на Уембаняма в подкошието би трябвало да помогне на Везенков. Той, както и Мицич, има още една гарантирана година от договора си, в който има опция за още една. “Кралете” имат скъп състав и към момента се съобщава, че са в процес на раздяла с него, тъй като той не е щастлив в Сакраменто и не е приоритет на отбора. Ако “шпорите” смятат, че Сандро Мамукелашвили не може да влезе в ролята на тежко крило, то Везенков може да се превърне в добра и евтина опция.

Мицич и Везенков вече са на възраст и имат недостатъци в играта си, но биха могли да помогнат на Спърс в краткосрочен план, както други ветерани. Първата им година в лигата беше разочароваща, но средата и периодът на приспособяване от смяната на първенствата могат да бъдат частично обвинени за техните представяния. И двамата сега имат по един сезон в НБА зад гърба си, така че през следващата година трябва да бъдат по-добри, особено ако играят за Грег Попович, който има опит с международни играчи”, се пише в материала.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти