"Бягай с МС": Да пробягаш шест маратона на шест континента

Българка започна нова инициатива за борба с последствията от множествената склероза чрез физическа активност: "Бягай с МС". Реализира го Гергана Василева: любител спортист с диагноза множествена склероза от 15 години. Първият проект от инициативата предвижда пробягването на шест маратона на шест континента с кауза: да бъдем активни в борбата с МС.

Серията от маратони започва през септември от Европа: с Берлинския маратон. Следват Мексико, Австралия, Перу, Занзибар и Непал и ще приключат до края на следващата година. Трасетата на маратоните са напълно различни: от градски, през планински, крайбрежни, пустинни и в джунглата... Посланието от всички континенти ще бъде едно: "Не спирай да се движиш!"

Гергана Василева разказва за идеята:

"Започнах да спортувам преди 10-на години благодарение на диагнозата, с която заживях: Множествена склероза. Не е изненада, че когато чуем заключение на лекарите,  което звучи страшно, променяме много неща в живота си. Тогава избрах нов начин на хранене и различен ритъм на живот.  Но най-сериозната ми терапия е спортът. Бягане, колоездене, плуване, ски, пилатес, йога практики... Това са основните активности в живота ми. А резултатът: нито една криза и никакви симптоми през тези години. Затова сега: заредена, стимулирана и ентусиазирана - започвам свой проект, посветен на борбата с Множествената склероза... чрез физическа активност!

Започнах да спортувам с бягане в Западния парк, минах през поредица полумаратони в страната, миналата година стигнах до два пълни маратона:  в Рим и в Атина! Тази година през февруари се включих в Dune Desert Halfmarathon в Сахара, Мароко. А колоезденето: от каране на колело до Елин Пелин и обратно, през 400-километрово южно трасе до морето, до двукратно преминаване на маршрута"Дунав Ултра" – 740 километра от Видин до Дуранкулак. До края на тази година ми предстои участие в маратоните в Берлин, в Лисабон и на мексиканския остров Косумел.

Предизвикателството за мен сега обаче е голямо: предимно заради сгъстената програма и сложните трасета. Затова от тази седмица: след 10 полумаратона, 2 пълни маратона, 2 веломаратона Дунав Ултра и стотици пробягани километри и участия в организирани стартове - дойде време да се захвана със сериозни тренировки с истински професионалист! Защото това, което предстои, изисква малко повече от любителски ентусиазъм... Денивелацията, настилката, терена, климатичните особености правят предстоящите шест маратона особено предизвикателство за мен... А няма никакъв шанс да не стигна до финала!"

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти