Американец с втора победа във Формула 2 след перфектна стратегия от ДАМС

Джак Крауофорд спечели втората си победа във Формула 2, след като триумфира в основното състезание на пистата „Каталуния“ край Барселона благодарение на перфектна стратегия от страна на отбора на ДАМС.

Крауфорд стартира от второто място и запази позицията си зад ранния лидер Пол Арон, който се откъсна на 2.8 секунди пред американеца до края на осмата обиколка, когато пилотът на ДАМС направи задължителното си спиране в бокса. Отговорът на Арон и Хайтек се позабави и естонецът спря чак в 11-ия тур, което позволи на Крауфорд да го прескочи и да заеме виртуалната първа позиция.

След това Арон се опита да притисне своя съперник, но в края на 16-та обиколка допусна неточност на последния завой, премина през зоната за сигурност и загуби доста време и позиции. Тази неточност на естонеца пък позволи на Крауфорд да отвори аванс пред Франко Колапинто, който му позволи да контролира темпото си и да съхрани правилно гумите си, за да спечели.

Колапинто завърши на втората позиция, а тройката за втори пореден ден оформи Хуан Мануел Кореа. Кореа, който загуби подиума си вчера заради наказание за нарушение на границите на трасето, днес заложи на алтернативната стратегия и стартира с твърдите гуми.

Американецът изкара първите 27 от 37 тура с твърдите смеси преди да премине към меките, с които бе много бърз в края. Това му позволи да направи няколко категорични изпреварвания и да се качи на подиума.

За него това е завръщане на почетната стълбичка във Формула 2 точно пет години след последното му официално призово класиране, което дойде в спринта на „Пол Рикар“. Тогава победата бе за покойния Антоан Юбер, който загина в тежкия инцидент на „Спа“ през 2019, в който и Кореа претърпя сериозни наранявания и трябваше да се подложи на цели 25 операции на краката си, преди да се завърне в кокпита на състезателен автомобил.

Ранният лидер Арон завърши на четвъртото място пред Исак Хаджар, Куш Майни, Габриел Бортолето, Зейн Малони, Амори Кордил и Пепе Мартин, които оформиха зоната на точките. Съотборниците в Инвикта Майни и Бортолето се удариха в началото на последната обиколка в спора си за шестото място, което за малко не им коства двойното отпадане.

В генералното класиране във Формула 2 лидер след първите шест кръга за сезон с актив от 100 точки е Арон, следван от Хаджар с 91 и Малони със 73. Днешният победител Крауфорд е четвърти с 62 пункта на своята сметка.

Сезонът във Формула 2 продължава след само седмица със състезанията на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти