Втори обрат за Италия на европейски първенства

Страхотният гаф на Федерико Димарко донесе на Албания най-бързия гол в историята на европейските първенства след само 23 секунди игра, но съотборниците на левия халф-бек в Интер Алесандро Бастони и Николо Барела се погрижиха Италия да осъществи скоростен обрат още до 16-ата минута.

“Адзурите” спечелиха с обрат първия си двубой на Евро 2024 и стартираха позитивно защитата на трофея, а още няколко любопитни статистически факта направиха впечатление след последния съдийски сигнал.

Всъщност за втори път на европейски първенства Италия осъществява обрат след изоставане до победа в рамките на 90 минути. Естествено, не се зачитат случаите, в които “адзурите” печелят с дузпи след изоставане, както всъщност беше на финала на Евро 2020 срещу Англия. За съжаление, първият път, когато Италия обръща мач, е срещу България на Евро 2004 - отново от 0:1 до 2:1, а както знаем, и ние, и "адзурите" отпаднахме още в груповата фаза за сметка на Дания и Швеция.

Италия започна с победа на трето поредно европейско първенство, което не се беше случвало досега в славната история на двукратния шампион. През 2020-а в мача на откриването на турнира те разгромиха Турция с 3:0, а през 2016-а по впечатляващ начин от ролята на аутсайдер се справиха със “златното поколение” на Белгия с 2:0. През 2012-та Италия направи 1:1 с Испания в първия си мач на европейското, а след това загуби тежко с 0:4 от същия съперник на финала.

Голът на Николо Барела за 2:1 срещу Албания беше неговият десети с екипа на националния отбор, което означава, че от настоящите играчи в състава на Лучано Спалети именно халфът на Интер е топ голмайсторът.

Невероятно, но факт - Албания беше записала само една загуба в последните си 40 мача преди Евро 2024. Албанците бяха разгромени от Англия с 0:5 в този период, а сега загубиха от Италия с 1:2, но все пак запазват шансове да изненадат неприятно някой от другите отбори в група В - Испания и Хърватия.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти