Нов скандал със сексизъм в испанския футбол, този път в центъра му е Барселона

Нов скандал свързан с форма на сексизъм се разгоря в Испания вчера и предизвика поредица от реакции в страната. Той бе предизвикан от кмета на Барселона Хуаме Колбони, който прие в кметството на града женския тим на каталунците, който завоюва своеобразен квадрупъл от Шампионската лига, шампионската титла, Купата на краля и Суперкупата на страната. По време на това събитие социалистът трябваше да позира с фланелка на тима заедно с президента Жоан Лапорта и капитана на тима Алеша Путеяс. Двамата мъже обаче до голяма степен изолираха двукратната носителка на “Златната топка”, а секунда по-късно политикът буквално издърпа екипа от ръцете на Путеяс. Случилото се предизвика множество негативни реакции в обществото, а самият Колбони малко по-късно се извини с пост в социалната мрежа “Екс” за своите действия.

Барселона затвърди статута си като номер 1 в Европа при жените

“Беше чест да споделя този уикенд с носителите на Шампионската лига в Барселона. Всичкият протагонисъмн трябва да отиде при жените, които творят история от дълго време. Моите извинения към Алеша Путеяс. Винаги заедно за равенство, феминизъм и женския спорт. Винаги на твоя страна, Барселона,” написа кметът социалист на Барселона.

Това не бе единственият спорен случай свързан с триумфа на каталунците в женската Шампионска лига. Много коментари предизвика и свалянето на трофея от самолета при завръщането в Испания, което бе направено от наставника на отбора Жонатан Хиралдес и Жоан Лапорта, а самата Путеяс, която е капитан на отбора, вървеше зад тях. Това е пореден скандал със сексизъм в местния женски футбол след случилото се с президента на Испанската кралска футболна федерация Луис Рубиалес, който при отпразнуването на спечелването на световната титла целуна по устните Джени Ермосо.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти