Фиорентина почти отказа Наполи от Европа

Фиорентина и Наполи не успяха да излъчат победител в срещата помежду си на "Артемио Франки" от 37-ия кръг в Серия "А". Двубоят бе пряк сблъсък между два от отборите, които се борят за 8-ото място, даващо право на участие в Лигата на конференциите. Хиксът доста повече устройваше домакините, които запазват преднината си от две точки пред неаполитанците, а имат и мач по-малко. Кристиан Бираги (40') и Мбала Нзола (42') бяха точни за "виолетовите", а Амир Рахмани (8') и Хвича Кварацхелия (57') се разписаха за гостите.

Винченцо Италиано залага в този мач на Мбала Нзола на върха на атаката и Кристиан Куаме, Николас Гонзалес и Лукас Белтран от по-задни позиции. Джакомо Бонавентура и Артур пък ще са двойката опорни халфове.

Франческо Калцона пък е избрал Джовани Симеоне, Матео Политано и Хвича Кварацхелия в атака. В средата на терена ще действа триото Станислав Лоботка, Андре-Франк Замбо Ангиса и Йенс Каюсте.

Наполи откри резултата още с първата си възможност. В 8-ата минута след центриране от корнер Амир Рахмани се извиси и с глава порази вратата за 0:1.

Последваха шансове и пред Каюсте и Кварацхелия, които обаче не успяха да се разпишат от добри позиции.

Първата по-сериозна възможност за Фиорентина дойде в 25-ата минута, когато Белтран се освободи в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл на вратата, но Мерет внимаваше и спаси.

В 40-ата минута домакините успяха да възстановят равенството след страхотен изстрел на Кристиано Бираги от пряк-свободен удар.

Само две по-късно "виолетовите" направиха пълен обрат. Мбала Нзола се възползва от грешка при изнасянато на топката, отне и нахлу в наказателното поле, след което технично по земя намери далечния ъгъл на вратата за 2:1.

И втората част започна с шанс за домакините. Нико Гонзалес отправи машен шут и принуди Алекс Мерет да прави важно спасяване.

В 57-ата минута Наполи отново възстанови равенството след прекрасно изпълнение от фаул на Хвича Кварацхелия.

Гостите за малко да направят пълен обрат в 63-тата минута, когато изстрел на Матео Политано нацели гредата.

В 75-ата минута Политано имаше нов добър шанс, като този път ударът му бе спасен от вратаря Терачано. При последвалия корнер Рахмани можеше да отбележи втория си гол в мача, но изстрелът му с глава мина на сантиметри над вратата.

В 80-ата минута Белоти се строполи в наказателното поле и съдията посочи бялата точка за дузпа. След намесата на ВАР обаче се видя, че Лоботка първо избива топката и реферът бързо промени решението си и отмени наказателния удар.

В добавеното време на двубоя гостите пропуснаха последния си шанс в мача, след като удар по земя на Джакомо Распадори мина на сантиметри до гредата, но в аут.

В крайна сметка мачът завърши без победител, като Фиорентина остава на 8-ото място с 54 точки, докато Наполи е на 9-ата позиция с 52 точки.

Още от Футбол свят

Виж всички