Тереза Маринова за новите правила в скока на дължина: Това ще обезличи конкуренцията

Олимпийската шампионка Тереза Маринова изрази своето мнение относно новите правила експериментални правила в скока на дължина, които се обмисля да бъдат въведени пробно в атлетиката. Според тях опитите на състезателите ще се измерват от мястото, откъдето отскачат.

“Не съм съгласна, защото това ще обезличи самата конкуренция. За мен тройният скок и скокът на дължина е умението на скачача да преценява, да усеща дъската. За мен да мерим, откъдето се отскача, става съвсем различна дисциплина.

Без да го приемате с нещо лошо - Ивет Лалова, колкото и да се засили, не може да скочи, защото в скока се изискват други качества. Да, бързината е изключително важна за скока на дължина, за тройния скок пак е важна, но не чак толкова. За скока на дължина бързината е убийствено важна, но разковничето е как тази хоризонтална скорост ще я трансформираш във вертикална.

Христо Марков за олимпийската титла в Сеул: Преди първия ми опит бял гълъб кацна на пътеката

И много хора от спринтьорите това не могат да го направят. Не се притеснявам, че много спринтьори ще навлязат в тази дисциплина. По-скоро се губи даже и атрактивността. Дайте тогава да правим само един опит и който откъдето скочи, да се мери. Има тръпка в това да направиш фал. Ако направиш два фала, дали ще можеш да се събереш за третия”, каза Маринова пред журналистите на срещата по случай специалната поредица на Пресклуб “България” съвместно със списание “Атлетика” по случай 100-годишнината на леката атлетика в България.

Тереза Маринова за олимпийската титла: Ако някой беше тръгнал да ме побутва, щях да направя световен рекорд

Христо Марков също изрази своето мнение по въпроса с новите правила: “Едно от най-трудните неща в хоризонталните скокове, а и в скоковете изцяло, е да научиш атлета да бяга по един и същи начин в засилването си. Докато състезателят автоматизира това нещо, е много трудно, защото говорим за максимална скорост, за ритъм накрая. Това нещо е едно от най-трудните неща в скоковете.”

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти