АТР подписа дългосрочен договор със Саудитска Арабия

Асоциацията на тенисистите професионалисти (ATP) и Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) подписаха многогодишно стратегическо партньорство, съобщиха от ръководството на мъжкия тенис. Това е поредният факт, подчертаващ нарастващото влияние на нацията от Персийския залив върху глобалния спорт.

PIF сега ще стане официален партньор на мъжката световна ранглиста, както и на АТР турнирите в Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Пекин, Финалите на АТП в Торино и надпреварата "Следваща генерация", организирана в Джеда.

Саудитска Арабия инвестира сериозно в различни спортове като футбол, Формула 1, бокс и голф през последните няколко години, докато критиците обвиняват богатото на петрол кралство, че използва PIF, за да "промие спорта" на фона на проблемите с човешки права. Страната отрича обвиненията в нарушаване на правата на човека и казва, че защитава националната сигурност чрез своите закони.

От АТР заявиха, че PIF се е ангажирал да развива и дава възможности на младите играчи и също така ще допринесе за своя стратегически план OneVision, който се фокусира върху обединяване, подобряване на изживяването на феновете и оползотворяването на възможностите за растеж.

"Нашето стратегическо партньорство с PIF бележи важен момент за тениса. Това е споделен ангажимент за бъдещето на спорта. С отдадеността на PIF към следващото поколение – насърчаване на иновациите и създаване на възможности за всички – сцената е подготвена за нов период на прогрес", каза главният изпълнителен директор на АТР Масимо Калвели.

През август АТР обяви, че финалите "Следващо поколение" за играчи под 21 години ще се провеждат в Джеда до 2027 година, като наградният фонд ще бъде увеличен до рекордните 2 милиона долара.

"Чрез нашето сътрудничество с АТР, PIF ще бъде катализатор за повишаване на глобалната тенис картина, развивайки таланти, насърчавайки приобщаването и стимулирайки устойчиви иновации", каза Мохамед АлСаяд, ръководител на корпоративния бранд в PIF.

Саудитска Арабия също ще бъде домакин на нов елитен турнир по тенис, в който ще участват Новак Джокович, Рафаел Надал и трима други шампиони от Големия шлем през октомври.

Надал също беше назначен за посланик на Саудитската федерация по тенис през миналия месец.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти