17-годишен поднесе сензация в Рио и отсече: Тук ми е мястото

Бразилският тийнейджър Жоао Фонсека поднесе голямата изненада на старта на АТР 500 турнира в Рио де Жанейро, след като надигра финалиста в турнира "Следващото поколение" Артур Фис с 6:0, 6:4 и записа своята първа победа в Тура.

17-годишният представител на домакините влезе в турнира под №655 в световната ранглиста, но ролята му на аутсайдер не му попречи да контролира мача на сервис и ретур, спечелвайки точки за пробив в шест от осемте сервис гейма на Фис и пробивайки четири пъти подаването му.

Фонсека е първият играч, роден през 2006 година, който печели мач от основната схема на АТР турнир.

“Толкова съм щастлив, няма нищо по-хубаво от това да спечеля първата си победа на място, което е на 10 минути от дома ми. Гледаха ме всички ми приятели и цялото ми семейство”, заяви след успеха си Фонсека, който падна на колене и се хвана за главата, невярващ на това, което се случва на корта.

“Много специален мач за мен, дано да го повторя и във втория кръг. Бях фокусиран върху всеки един удар, разбира се бях нервен, треперех, но много исках да спечеля и успях”, добави той.

"През последните няколко месеца работих много здраво за напредъка ми и това е резултатът. Много по-зрял съм и тук ми е мястото. Искам да играя на тези огромни арени", каза още тийнейджърът, който миналата година спечели US Open за юноши, а на финалите на АТР беше спаринг партньор на Карлос Алкарас, Яник Синер и Даниил Медведев.

Фонсека ще играе в следващия кръг срещу чилиеца Кристиан Гарин.

Победата на тийнейджъра донесе нова енергия за местните фенове, които видяха как трима от фаворитите за титлата отпаднаха във вторник. Карлос Алкарас прекъсна мача си срещу бразилеца Тиаго Монтейро поради контузия в глезена, трикратният победител от Големия шлем Стан Вавринка загуби от аржентинеца Факундо Диас Акоста в два сета, а чилиецът Николас Джари беше елиминиран от германеца Яник Ханфман в три сета.

Четвъртият поставен Франсиско Черундоло от Аржентина се класира за четвъртфиналите, като победи испанеца Алберт Рамос-Винолас с 6:2, 6:1.

Тази вечер вторият поставен и защитаващ титлата си Камерън Нори ще се изправи срещу Томас Бариос Вера от Чили за място на четвъртфиналите.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти