Първият шампион на Sofia Open започна успешно тазгодишното си участие в турнира след трисетова битка

Първият шампион на Sofia Open Роберто Баутиста Агут спечели откриващия си мач от тазгодишното издание на турнира от категорията АТР 250. 35-годишният тенисист надви деветия поставен Миомир Кечманович в три сета 7:6 (9), 6:7 (2), 7:6 (5), с което преодоля първия кръг на надпреварата в българската столица.

Първият сет беше равностоен, като Баутиста Агут пропусна общо пет възможности за пробив в първите два сервис гейма на своя опонент. Така брейкове в първата част липсваха и се стигна до много оспорван тайбрек. Там нито един от двамата тенисисти не успя да се откъсне в резултата, но все пак при 10:9 опитният испанец получи възможност да спечели частта и при следващото разиграване оползотвори своя сетбол.

Вторият сет също се движеше гейм за гейм до 3:3. В седмия гейм обаче Баутиста Агут стигна до първия си брейкбол в тази част, като успя да го реализира. Така при 5:4 той сервираше за спечелването на двубоя, но точно тогава Кечманович осъществи първия си пробив и по този начин сърбинът остана в мача. След това и двамата тенисисти взеха своите сервис геймове и затова се наложи изиграването на втори тайбрек в срещата. Там Кечманович натрупа преднина от самото начало и в крайна сметка спечели решаващия гейм със 7:2.

Третият сет предложи най-много пробиви. Още във втория гейм Баутиста Агут взе подаването на своя съперник. В петия гейм обаче Кечманович върна пробива, след което спечели своя сервис гейм и изравни резултата. Това не отчая испанския му противник, който отново поведе с пробив за 5:3. Така Баутиста Агут за втори път в мача сервираше за победата, но вместо това 24-годишният му опонент направи рибрейк за 5:4. До края на сета нямаше нови пробиви, което доведе до трети тайбрек. В него испанският представител реализира един минипробив повече в сравнение с Кечманович и след 7:5 в дългия гейм той записа успех след битка, продължила 3 часа и 16 минути. Това се оказа вторият най-дълъг мач в историята на Sofia Open, като върховото постижение продължава да принадлежи на двубоя между Иля Ивашка и Микаел Имер, които играха 3 часа и 22 минути помежду си през миналата година.

След петата си поредна победа в мачовете си срещу този съперник шампионът в Sofia Open от 2016 година се класира за втория кръг на турнира, където ще срещне унгареца Фабиан Марожан, който по-рано днес спечели с убедителното 6:3, 6:1 срещу своя сънародник Жомбор Пирош.

Още от Тенис

Виж всички