Най-бързата жена в Африка не се отказва да преследва големите си цели

“Призванието ми в леката атлетика е по-голямо от спечелването на множество медали“, каза Мари-Жозе Та Лу пред BBC Sport Africa, разсъждавайки върху сезона, който тя нарича “страхотен за мен“.

Има усещането, че най-бързата жена в Африка е дала всичко, но не успя да постигне пълен успех по време на десетилетната си любов към пистата.

Постиженията на звездата от Кот д'Ивоар надхвърлят континента. За да поставим нещата в перспектива, ако най-бързите атлетки на 100 метра на всички времена бяха подредени в състезание днес, Та Лу автоматично щеше да има коридор.

Тя постигна африкански рекорд от 10.72 секунди по време на Диамантената лига на Монако през 2022 г., което я направи шестата най-бърза жена за всички времена. Само това постижение обаче не е достатъчно, за да я издигне до най-високото ниво в спорта, където победите на световните първенства по лека атлетика и олимпийските игри имат по-голяма тежест.

Та Лу приключи поредния лекоатлетически сезон, в който тя се приближи мъчително близо до подиума на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща през август.

“Наистина боли и все още не мога да кажа, че съм го преодоляла“, казва Та Лу.

“Исках да взема медал, но завърших четвърта. Била съм в ситуация, в която съм плакала сам в стаята си. Подкрепата, която получих от фенове по целия свят и моите колеги състезатели, ме спаси“, добави тя.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти