Защо те могат, а ние не можем?

Написах заглавието и ми прозвуча малко като въпроса на Ростислав към Иван към края на филма "Вчера". Само че там питането е драматично, а тук трябва да е преди всичко критично. Критиката е към всички политици и управници, които сума години не направиха нищо, за да има някъде в България стадион като този в Тирана. 

Колко правителства, министри, кметове и хора с пари във футбола се изредиха, 33 години от демократичните промени, а съоръжение като "Еър Албания" нямаме. Стадион за 85 милиона евро, който е собственост на местната федерация, носи името на авиокомпания, предложила най-много пари, и построен върху държавна земя на мястото на някогашния "Кемал Стафа". При нас една цяла козирка на "Васил Левски" не се намери да изгради някой.

Казват, че когато в началото на 80-те години играем тук световна квалификация с албанците, на почти всяко кръстовище имало бункер, като от всеки един се показвали мъже в еднакви сиви униформи. Четири десетилетия по-късно Рома спечели европейски трофей в Тирана, докато у нас стадионите буренясват, рушат се или се строят в неясни срокове. Някои са незавършени, други недоизпипани, трети окрадени, четвърти са още на фаза "проект", пети са позамазани с една боя и седалки за 30 години, а шести просто си плесенясват. 

Ако например едно варненче е започнало първи клас във времето покрай разрушаването на стадион "Юрий Гагарин", то това някогашно дете отдавна е преброило до 12 на своя абитуриентски бал и се е впуснало по стръмните житейски пътеки. Но стадион още няма. Говорим за Варна, не за Долно Нанадолнище. А на стадиона в Тирана - подземен паркинг, два етажа с изцяло покрити трибуни, асансьори, ресторанти, диско клуб, магазини, VIP секция, модерно табло, съблекалня за децата, които гонят топките… Картинка.

Филип Друмчев, Тирана

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти