Национални рекордьори и медалисти от големи първенства преподават в “Атлетическа академия за деца“ в Хисаря

Атлетически няколкодневен маратон стартира в Хисаря на 14 септември. Десетки млади атлетически таланти от цялата страна вече са в курортния град известен с минералните си извори, многобройни запазени исторически паметници и съоръжения строени по времето на Римската империя, както и красивата природа в подножието на Средна гора.

В град Хисаря е и едно от най-добрите атлетически съоръжения в България – стадион „Крепост“, който ще бъде арена на няколко атлетически събития.

Деца на възраст от 6 до 11 години ще участват в занимания по програмата на Министерството на младежта и спорта и Българска федерация лека атлетика – „Атлетическа академия за деца“, а някой от най-изявените български атлети ще влязат в ролята на преподаватели.

Националният рекордьор на чук за юноши Валентин Андреев ще сподели част от тренировъчната си програма в една от най-сложните атлетически дисциплини и ще покаже упражнения за хвърлячи в първата тренировъчна сесия на 14 септември.

Европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев също ще сподели част от тренировъчния си опит с деца в скоковете във втората сесия на 14 септември.

Вторият ден от Академията (15 септември) е посветен на спринта, препятствията и скоковете със съветите на националния рекордьор на 60 м с препятствия и 110 м с препятствия – Живко Виденов, медалистката и финалистката от европейски и световни първенства Петя Пендарева, носителят на медали от европейски и световни първенства за юноши и рекордьор на скок дължина за юноши – Божидар Саръбоюков и бронзовата медалистка на скок височина от Европейските младежки олимпийски фестивали – Ирен Саръбоюкова.

Съботният ден на стадион „Крепост“ ще има две надпревари – отборно състезание по „Детска атлетика“ (деца от 6 до 11 години) и кръг от веригата „А1 атлетика за младежи“ (картотекирани атлети от 11 до 13 години).

„Атлетическата академия за деца“ ще бъде и част от шосейния пробег от веригата RUN BULGARIA – Хисаря рън на 17 септември, като на късата дистанция от 2 км многократният шампион на България на 800 м и 1500 м – Сава Тодоров ще води темпото на децата. На голямата дистанция от 7.85 км се очакват класни бегачи от цялата страна.

В „Атлетическа академия за деца“ участват подрастващи атлети от София, Хасково, Карнобат, Стара Загора, Разград, Плевен, Дряново, Казанлък, Враца, Перник, Видин, Мездра, Благоевград, Нови пазар, Варна, Бургас и Монтана, както и деца от Хисаря.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти