Никсън Ротич твърди, че много други кенийци биха победили Кипчоге, ако им се даде възможност

Бегачът на дълги разстояния Никсън Бивот Ротич вярва, че световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге не е най-бързият маратонец в Кения. Въпреки че Кипчоге е най-бързият маратонец в света и е известен като най-великият за всички времена в дистанцията, Ротич твърди, че ако на други атлети се даде платформата, дадена на Кипчоге, те могат да преодолеят двучасовата бариера.

Кипчоге също влезе в историята, като стана първият човек, преодолял двучасовата бариера, а Бивот настоя, че двукратният шампион на Бостънския маратон Еванс Чебет има способността да го направи.

Говорейки в ексклузивно интервю с Кармайкъл Колдуел, Ротич каза: “Всеки тук е Кипчоге...това е просто възможността да направиш достатъчно, това е единственото нещо.

“Ако имате някаква възможност да бягате като Кипчоге, е лесно да преодолеете 1:59:00. Има момчета в Кения, които са по-бързи от Кипчоге. Това е възможността, която ни липсва. Когато гледате Бостънския маратон, Евънс Чебет победи Кипчоге.

Той добави, че Келвин Киптум, вторият най-бърз маратонец в света, има способността да се справи много по-добре от Кипчоге. Ако му се отдаде възможност, Ротич вярва, че Киптум може да направи чудеса.

“Ако на този човек (Киптум) му бъде дадена мотивация, може да бяга и да счупи много рекорди“, добави той.

Той добави, че в Кения има толкова много таланти и има спортисти, които са неизвестни, но имат много богатство.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти