Словения остана непобедена след успех над Кабо Верде

Националният отбор на Словения остана непобеден в първата фаза на Световното първенство по баскетбол, което се провежда в Япония, Филипините и Индонезия. Възпитаниците на Александър Секулич победиха Кабо Верде с 92:77 (24:21, 21:17, 24:17, 23:22) в "Окинава Арена" и продължават напред към следващата фаза.

Европейските шампиони от 2017-а година се наредиха на върха в своята група "F", като по този начин заедно с Грузия излизат от нея и ще играят в група "K" във втория етап на Мондиала. Там са още тимовете на Германия и Австралия, а срещите в нея стартират на 1 септември.

Кабо Верде и Венецуела пък попаднаха в поток с Япония и Финландия, в който ще се борят за позициите от 17-а до 32-ра.

Словенците стартираха по-добре чрез асистенции за алей-уп от Лука Дончич за Майк Тоби, а Алексей Николич също се изяви с добри стрелби за три точки. Звездата на Далас, подобно на миналия двубой с Грузия, откри актива си с точки главно от линията. Надеждата на Кабо Верде Валтер Таварес пък даде лоши минути в началото, изпускайки лесни стрелби. Във втората част Кремен Препелич се включи добре за Словения и съумя да спаси тима си от опонентите, които все по-устремено скъсяваха дистанцията. Дончич най-после вкара от игра в самия край на първите 20 минути и неговата родина все пак се прибра на почивката с аванс при 45:38. 

В третия период играчите на африканската страна почти успяха да изравнят, но Дончич и Препелич се постараха да запазят преднината си. В продължение на цялата трета част тя се увеличи, а в четвъртата стана още по-осезаема, като въпреки финалните опити на Кабо Верде - победата отиде в ръцете на Словения след 92:77.

Лука Дончич и днес бе най-резултатен за Словения, въпреки че със сигурност не помогна толкова, колкото в предишните два мача. Все пак той записа 19 точки, 9 асистенции и 7 борби. Клемен Препелич завърши с 18 и 7 асистенции, а братовчед му Бине Препелич и Алексей Николич дадоха по 11.

За Кабо Верде Бетиньо Гомес вкара 17 точки.

Какво се случи в шестия ден от Световното първенство

Снимка: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти